Egymásnak feszül Izrael és Irán

2024. augusztus 07. 23:34

Forrósodik a hangulat a Közel-Keleten, miután Teheránban megölték a Hamasz politikai vezetőjét.

2024. augusztus 07. 23:34
Hundreds of Yemenis rally in support of Gaza in Houthi-held Sanaa
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitóképen: Tömegtüntetés Jemenben a Hamasz mellett július 26-án. Fotó: AFP / Mohammed Hamoud / Anadolu  

A gázai háború elején, alig egy hónappal az október 7-ei Hamasz-támadás után Benjamin Netanjahu izraeli miniszter­elnök bejelentette, hogy a kiadta a parancsot a nemzeti hírszerző titkosszolgálatnak: likvidálja a Hamasz vezetőit, bárhol vannak is. Beni Ganc, a háborús egységkormány egyik tagja úgy fogalmazott, hogy „nem lesz számukra sem menedékváros, sem menedékház”. Kilenc hónappal később Teheránban, több mint 1500 kilométerre Tel-Avivtól bomba robbant egy vendégházban. A detonáció nyomán a fal egy része is beomlott. A személyzet azonnal a ház magas rangú vendégének a szobája felé vette az irányt, azonban őt és testőrét is holtan találták.

A vendég nem más volt, mint Iszmáíl Hanije, a Hamasz politikai vezetője, aki évek óta Katarban élt, és az új iráni elnök beiktatására érkezett Teheránba. Mint a The New York Times írta: feltételezések szerint az erősen védett vendégházban két hónappal korábban helyezték el a robbanószerkezetet, és távirányítással detonálták.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. augusztus 08. 07:28
Szépen, eredményesen halad Izrael..! Irak, Líbia, Jordánia, Libanon leírva, Szíria, Egyiptom sakkban tartva, Irán megcélozva, a célkeresztben! A degenerált zsidó-szervilis USA készültségben..! Az újabb háború kérdése eldöntöttnek látszik, melyet alátámaszt a zsidó szervilis csapatok támadása Kurszk általános irányba, hogy az oroszoknak feladatot biztosítsanak, világpolitikai kitekintés helyett..! -amint ez 1956-ban is történt Magyarországon! A Szuezi-csatorna elleni támadásukat megelőzte, biztosította a magyarországi, budapesti akció, "forradalom"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!