EES rendszer bevezetése: mikor szűnnek meg az útlevélbélyegzés a schengeni övezetben? Itt vannak a részletek!

2024. augusztus 29. 11:25

Gyűjtöd a pecséteket az útleveledben? Már csak novemberig van rá lehetőséged egy EU-s országból szerezni egyet - az EES rendszer bevezetése miatt.

2024. augusztus 29. 11:25
ROMANIA-EU-SCHENGEN
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

EES rendszer bevezetése – mire jó ez nekünk? Az útlevelek manuális pecsételése „időigényes… és nem teszi lehetővé a túltartózkodók szisztematikus azonosítását” – számol be az Euronews.

Az EES rendszer bevezetése után, ez már a múlté lesz. Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP

Az útlevélben lévő pecsétek sok utazó számára büszkeségjelvények, amelyek kalandjaik nosztalgikus papíralapú nyomait jelentik. Ám hamarosan a múlt emlékei lesznek a Schengeni Övezetben.

Az új automatizált Beléptetési/Kiléptetési Rendszer (EES) 2024. november 10-én indul, amely digitálisan regisztrálja a nem EU-s látogatókat, így megszüntetve a fizikai pecsétek szükségességét.

„Az EES felváltja az útlevelek jelenlegi manuális pecsételését, ami időigényes, nem nyújt megbízható adatokat a határátlépésekről, és nem teszi lehetővé a túltartózkodók szisztematikus azonosítását” – olvasható az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatóságának nyilatkozatában.

 

EES rendszer bevezetése: de mi is az EU Beléptetési/Kiléptetési Rendszere (EES)?

Az EES egy automatizált informatikai rendszer lesz, amely harmadik országokból érkező, vízummentes vagy rövid tartózkodásra jogosító vízummal rendelkező utazók regisztrálására szolgál.

Minden alkalommal, amikor valaki átlépi az EU külső határát, a rendszer rögzíti a nevét, az utazási okmány típusát, biometrikus adatait (ujjlenyomatok és arcfelvételek), valamint a belépés és kilépés dátumát és helyét. Az elutasított belépéseket is nyilvántartásba veszi.

Az új rendszertől többek között azt remélik, hogy az automatizált határellenőrzések és önkiszolgáló rendszerek javítják az EU biztonságát és gyorsabbá teszik az utazók számára az átkelést. Azonban a légiközlekedési ipar és több ország is jelezte, hogy a felkészültség hiánya nehézségeket okozhat a rendszer bevezetésekor, amelynek eredetileg 2022-ben kellett volna elindulnia. A hatóságok szerint mindenesetre az EES a jelenlegi információk szerint 2024. november 10-én indul.

Ezt is ajánljuk a témában

Az új rendszer értelmében a Schengeni Övezetbe vízummentes belépéssel rendelkező utazóknak online kell megszerezniük majd az utazási engedélyt az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszeren (ETIAS) keresztül, amely fokozatosan fog elindulni, amint az EES működésbe lép.

 

Az útlevélpecsétek továbbra is szükségesek az EES bevezetése előtt

A rendszer bevezetése előtt azonban nem szabadulnak fel az utazók a pecsételés érvénye alól. Emlékezetes: a Brexit után például a briteket külön is  figyelmeztették, hogy a Schengeni Övezetbe való belépéskor és kilépéskor útlevelükbe pecsétet kell szerezniük. Ez igazolja ugyanis, hogy nem lépték túl a vízummentes tartózkodás 90 napos határát egy 180 napos időszak alatt. Ez általában automatikusan megtörténik a biztonsági ellenőrzésnél, és néhány utazó számára még a Brexit utáni időszak apró örömforrása is lehetett.

 

Egy angol nyelvű összefoglaló az alábbiakban tekinthető meg:

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 29. 20:59
"mikor szűnnek meg az útlevélbélyegzés" ->szűnik
Akitlosz
2024. augusztus 29. 12:27
"EES rendszer bevezetése: mikor szűnnek meg az útlevélbélyegzés a schengeni övezetben? " A magyar nyelvben csak számban kell egyeztetni. Se esetben, se nemben nem kell. Hoppá lépességeit azonban még ennyi is reménytelenül meghaladja.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 29. 11:34
Sok helyen jártam, de egy pecsétet sem sikerült szereznem, igaz, a személyimen meg sem maradt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!