Ebben az esetben nyitná meg Lengyelország a belarusz határt

2024. augusztus 07. 13:11

Lengyelország tavaly a Fehéroroszország irányából érkező migrációs nyomás miatt egy kivétellel lezárta a személyforgalom előtt az összes lengyel-fehérorosz közúti határátkelőt.

2024. augusztus 07. 13:11
A sign and border between Poland and Belarus

Nyitókép: Getty Images 

Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságíró és kisebbségi aktivista szabadon bocsátásától tette függővé Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lengyel-fehérorosz határátkelők megnyitását – jelentette szerdán a lengyel média a Zerkalo fehérorosz független hírportálra hivatkozva.

Ezt is ajánljuk a témában

Több lengyel sajtóorgánum idézi szerdán Sikorskinak a Zerkalo hírportálnak adott, kedden megjelent interjúját, amelyben a miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyelőre nem valósulhat meg a kishatárforgalom Lengyelország és Fehéroroszország között.

Mint mondta, az erről szóló megállapodást Varsó akkor ratifikálta, „amikor Fehéroroszországban még nem voltak politikai foglyok”.

Lengyelország tavaly a Fehéroroszország irányából érkező migrációs nyomás, valamint az Andrzej Poczobut bebörtönzése miatt keletkezett feszültségek miatt egy kivétellel lezárta a személyforgalom előtt az összes lengyel-fehérorosz közúti határátkelőt. Emellett egy másik határátkelő is nyitva maradt a teherforgalom számára.  

A fehéroroszországi lengyel kisebbséghez tartozó Andrzej Poczobutot tavaly a bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélte Fehéroroszországban „nemzeti, vallási és közösségi alapon történő szándékos gyűlöletkeltés és ellenségeskedés szítása” vádjával. 

Arra a kérdésre, hányszor próbált Minszkkel tárgyalni Poczobut szabadon bocsátásáról, Sikorski kijelentette: „a tárgyalás, az túl nagy szó, a fehérorosz fél egyszerűen tudja, hogy (.) Poczobut ügye különösen fontos számunkra, és hogy az őt terhelő vádakat teljes egészében koholt vádaknak tartjuk”.

Több lengyel ellenzéki politikus az utóbbi napokban sérelmezte, hogy Poczobut nem szerepelt a múlt csütörtökön Ankarában végrehajtott nyugati-orosz fogolycsere keretében kiszabadított személyek listáján, miközben Lengyelország elengedte vizsgálati fogságából Pavel Rubcovot, aki a gyanú szerint az orosz katonai hírszerzés tisztje.

Mariusz Kaminski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője, volt belügyminiszter múlt pénteken az X-en megírta: Rubcov átadásáról az ő részvételével korábban is folytak tárgyalások, az általa megszabott egyik feltétel éppen Poczobut szabadon bocsátása volt. Kaminski szégyenletesnek nevezte, hogy a jelenlegi lengyel kormány „átadta az oroszoknak a legértékesebb ügynöküket, és ezért semmit sem kapott cserébe”.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke szerdán megerősítette: az amerikai féllel a fogolycseréről folytatott tárgyalások során Poczobut neve is felmerült. Hozzátette: bár többet lehetett volna a fogolycserétől várni, ő megérti a lengyel kormány helyzetét. 

Poczobut ügye „megmarad a szövetségesekkel folytatott megbeszélések egyik legérzékenyebb pontjának

– húzta alá Siewiera.

(MTI)

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ubulka57-2
2024. augusztus 07. 14:37
És, ha kiengedik ezt az ártatlant, megszűnik a lezárást okozó migráció? Sikorski beszámíthatósága erősen kétséges.
makrancos-kata
2024. augusztus 07. 13:33
Azt hittem csak akkor nyitják meg, ha kapnak napi 1 millió eurós büntit.
lististerc
2024. augusztus 07. 13:28
Ja, a Tusk(ó)nak meg a bandájának mindent szabad. Mi meg naponta 14.000 ukrán menekültet fogadunk be.
sersem
2024. augusztus 07. 13:27
A lengyelek ugyan vajon mi a fasznak nyitnák meg azokat a határátkelőket, amikor úgy sem adnak ki vízumot a fehéroroszoknak? Ne sírjának már ilyen fennhangon, amikor már mindenki átlát az ostoba aljasságukon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!