Die Welt: A menetrendet már csak becsülik, nagyon rossz bőrben a német vasút

2024. augusztus 19. 17:25

Emellett Nyugat-Európa legrégebbi biztosítóberendezései is Németországban vannak a pályakarbantartó vezérigazgatója szerint.

2024. augusztus 19. 17:25
Insect tracks on the railcar of an ICE

Nyitókép: Ute Grabowsky / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

Leszedte a keresztvizet a német vasútról a Die Welt: hosszú cikkben részletezik a német vasút (DB) vezetőire hivatkozva, milyen szörnyű állapotok uralkodnak a DB hálózatán.

Leírják: a Németországban csak ebben az évben két-három millió alkalommal kell változtatni a menetrendben. A DB felügyelőbizottságának egyik tagja egyenesen úgy fogalmaz, hogy

„a menetrendeket már nem számolják, csak becslik”,

ami „hatalmas probléma”, az irányítás elveszítéséhez vezet.

A cikkben Philipp Nagl, a DB pályakarbantartó leányvállalata, a DB Infrago vezérigazgatója névvel-címmel vállalja: szerinte a német vasúti infrastruktúra brutálisan el van öregedve, „a biztosítóberendezés-park Nyugat-Európán belül Németországban a legidősebb”, s az elmúlt évtizedekben messze túl keveset fektettek be fejlesztésekbe, de a karbantartás is elmaradt.

Ennek eredménye, hogy az első félévben a távolsági vonatközlekedésben a német vonatok csupán 62,7 százaléka volt pontos, azaz minden harmadik vonat késett –

s ez ráadásul hét százalékkal rosszabb eredmény, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A lap birtokába jutott belső vasúti előrejelzések szerint még minimum két évbe telik, mire az időközben megkezdett felújítások érezhető javuláshoz vezetnek majd, rendbe pedig csak tíz év alatt lehetne tenni Németország vasúti pályáit. Addig marad a jelenlegi helyzet, amit a Die Welt úgy ír le:

„az elöregedett biztosítóberendezések múzeumérett irányítópultjait szigetelőszalaggal ragasztják össze, hogy ne essenek szét”.

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. augusztus 20. 10:26
Milyen jó ott ha ezt így leírhatja egy DB vezető, még ha túloz is azért hogy több pénzt kapjanak. Képzeljük el hogy itthon egy fidesznyik vezető ilyet leírna a MÁV-ról vagy a kórházak állapotáról vagy ha nem szuperlatívuszokról beszélne ezekről. Másnap úgy kirúgnák mint a büdös szart és az egész NER sajtó azzal lenne tele hogy megvette a dollárbaloldal.
Martell 2
2024. augusztus 20. 00:12
Ez az évszázad vicce, a MÁV-hoz képest egy luxusvasút ami ott van.
atti64
2024. augusztus 19. 21:59
SZAROK A NÁCIKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tutajos-4
2024. augusztus 19. 21:42
Kuss legyen, míg a miénk legalább olyan szar nem ledz, mint a németeké. Addig kussoljatok. Dolgozzatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!