Csak bevallotta a Politico is: dehogy van Orbán elszigetelődve

2024. augusztus 06. 07:16

A bennfentesnek mondott brüsszeli lap átlépte a Rubicont és leszámolt egy a magyar miniszterelnököt hosszú ideje övező tévhittel.

2024. augusztus 06. 07:16
Leaders Meet For The European Political Community Summit

Nyitókép: Carl Court/Getty Images

A bennfentesnek mondott brüsszeli lap átlépte a Rubicont és leszámolt egy a magyar miniszterelnököt hosszú ideje övező tévhittel. A Politicón megjelenő új elemzés ugyanis arról szól, hogy a magyar vezetőnek sikerült egy olyan koalíciót létrehoznia hasonlóan gondolkodó szövetségesekből, akik osztják stratégiai célját – a „nemzetállamok Európájának” megteremtését.

A lap ismertette a tényeket: az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetésével létrejött új, euroszkeptikus csoport az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciójává vált.

Orbán kezdeményezésének sikere figyelemre méltó eredmény a Politico szerint, amely szembe megy a korábbi, elszigetelődéséről szóló narratívával. A magyar vezetőnek újjászervezte az európai jobboldalt, ráadásul sikerült azt a saját arculatára formálnia, amely arculat a jobbközép Európai Néppárt frakciójából való 2019-es kilépése után egy jó ideig „a politikai senki földjére” szorult.

A Patrióták Európáért csoport létrehozása azt mutatja, hogy Orbán Viktor sokkal kevésbé elszigetelt, mint azt kezdetben gondolták, és képes olyan hasonlóan gondolkodó szövetségesekből álló koalíciót létrehozni, ahol osztják stratégiai célját: a „nemzetállamok Európájának” megteremtését.

Pragmatikus populizmus

A Politico szerint ez azt sugallja, hogy az EU „szélsőjobboldali” csoportjai minden korábbinál jobban igazodnak ehhez az elképzeléshez, és mindez közvetlen kihívást jelent a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által képviselt „pragmatikusabb populizmus” számára.

A jelek szerint Orbán Viktor megszilárdította szövetségét a francia Nemzeti Összefogással, a kontinens legnagyobb szélsőjobboldali pártjával, annak ellenére, hogy az ország előrehozott választásokon pártnak nem sikerült többséget szereznie. Hasonlóképpen a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt (PVV) is a Patrióták Európáért frakciót választotta a parlament korábbi szélsőjobboldali frakciója, az Identitás és Demokrácia helyett.

A lap szerint ez mégsem fogja teljesen megváltoztatni a parlamenti erőviszonyokat, és valószínűleg nem fogja érdemben befolyásolni az uniós politikaformálást. Legalábbis rövid távon.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 07. 07:31
A csüngőhasú a világ közepe. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
gacsat
2024. augusztus 06. 12:12
Legfőbb európai érték az öt centis seggluk.
gacsat
2024. augusztus 06. 12:00
A Politico washingtoni lap. Csaxólok. A szerkesztősége csak 10 kmre van a CIA központjától. Elég érdekes egy EUval foglalkozó laptól. Az EU vezetői, és Mürkül is amerikai ügynökök. Operatív feladatuk Európa tönkretétele.
Hangillat
2024. augusztus 06. 11:53
"brüsszeli lap átlépte a Runbicont'" Run Runbicon, run! "dehogy van Orbán elszigetelődve" De igen! Eurázsia egyetlen nagy sziget, tehát Orbán elszigetelt. A véleményvezér kommentjében ráocsúdott elszigetelt, egyedi leleményére, amit az Orbánra zabos Politico zab ocsúja között talált. Nemzetállami szemlélet a federalizmust akaró akarnok fekete agyú, fekete fény felvilágosultjai ellenében. Nem sok tér a Patriots-nak rövid távon. Szélsőjobbozni kötelező szabály betartva. A szerző levegőt lélegzik be és baloldalit bocsájt ki, míg az EP baloldali levegőt szippant be és szélsőfelsőbaloldali fensőbbséget fúj ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!