Osztrák-magyar „szélsőjobboldali” szövetség miatt aggódik az Euractiv

2024. augusztus 05. 22:35

Veszélyeztetnénk az „Ukrajna-párti konszenzust”, az a baj.

2024. augusztus 05. 22:35

Nyitókép: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Megijedt az Euractiv attól, hogy a közelgő, szeptember végén esedékes osztrák választásokat megnyerheti az egyébként évek óta az osztrák közvélemény-kutatások élén álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely a Patrióták Európáért EP-frakcióban a Fidesz szövetségese. „Míg más keményvonalas nacionalisták, akik ma európai kormányokat vezetnek, mérsékeltebb utat választottak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetje, Herbert Kickl szorosan Orbánhoz igazította a pártját” írja a lap.

Úgy látják: ha Ausztriában kormányra kerül az FPÖ, az „súlyosbítaná Európa nehézségeit” abban, hogy egységes maradjon az Ukrajnába irányuló fegyverszállításban, és „az olyan kalandok ellenzésében, mint Orbán múlt havi moszkvai látogatása”.

Kickl Ursula von der Leyent korábban „háborús uszítónak” nevezte, és Orbánnal közösen áll ki a békéért Ukrajna és Oroszország között. Hozzájuk társul Ukrajna ügyében Szlovákia, amely szintén arrafelé terelné keleti szomszédunkat, hogy „vergődjön zöldágra Oroszországgal”, és már nem szállít fegyversegélyt – igaz, nem is lépett be a Patrióták közé.

Az Euractiv leírja Ausztriáról, hogy mivel semleges, nem küld fegyvert Ukrajnának, földgázának többségét Oroszországtól veszi, s a Raiffeisen Bank oroszországi bizniszeivel már így is „megriasztotta Washingtont”.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint pedig FPÖ-s kormány esetén az EU-nak még nehezebb lesz szankciókat elfogadnia, nem marad egyedül a szankciós vétóival Orbán Viktor.

Az FPÖ odahaza azzal kampányol, hogy ők „az egyetlen olyan párt, amely komolyan veszi Ausztria alkotmányba foglalt semlegességét”. A lap beszámol róla: Ausztriában sokan gondolják, hogy a biztonságukat az garantálja, ha nem provokálják az Oroszországhoz hasonló nagyhatalmakat, s a választók egyértelmű többsége továbbra is a semlegességet támogatja. Ez a politika egyelőre 27 százaléknyi szavazót ér az FPÖ-nek, azaz a kormányzáshoz koalíciós partnerre lesz szükségük. A jelenlegi osztrák belpolitikai helyzetben leginkább az Osztrák Néppárt (ÖVP) jöhet szóba, amelynek vezetője, Karl Nehammer kancellár a Herbert Kickl FPÖ-vezérrel való együttműködést ugyan kizárta – de a Szabadságpárttal mint olyannal kötendő koalíciót nem.

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rimimandiner
2024. augusztus 06. 08:33
IDIÓTA, IDIÓTA, IDIÓTA MANDI! MIÉRT KELL KÉT NAPONTA NAGY NEHÉZSÉGEK ÁRÁN ÚJBÓL ÉS ÚJBÓL BEJELENTKEZNI???
ubulka57-2
2024. augusztus 06. 07:58
Megnyugodhatnak, mert hiába nyernének választást, nem fognak tudni kormányt alakítani. Amúgy sem hiszem, hogy bármi ellen szavaznának, amit a bizottság akar, már az is szép lenne tőlük, ha tartózkodnának.
altercat1
2024. augusztus 06. 06:42
Az ilyen és hasonló lapok propagandája ellenére az emberek ott is észnél vannak, és elegük van a bolsi-libsikből. No migration, no gender, no war!
Vladiszláb
2024. augusztus 06. 06:15 Szerkesztve
"szélsőjobboldali" szövetség... Ezeknél, az antifa terrorista szervezet számít balközépnek. Így aztán aki nem szivárványos náci, nem akarja az oroszokat ( és persze a magyarokat) az országukkal együtt elpusztítani, az mind - mind szélsőjobboldali. .... és nem tiszteli az európai értékeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!