Civilizációs ugráson mentek át a Visegrádi Négyek

2024. augusztus 05. 13:03

Maciej Szymanowski szerint eljött a közép-európai országok ideje.

2024. augusztus 05. 13:03

Nyitókép: Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Maciej Szymanowski szerint Közép-Európa – ha politikailag kamatoztatni akarja magát – nem tekintheti magát továbbra is „perifériának.” A szerző szerint ugyanis a Visegrádi Csoport országai sok tekintetben nagyon hasonlóak. „Több más közép-európai országgal együtt Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország a világ, nem csak Európa egyik, az elmúlt évtizedekben leggyorsabban fejlődő régiójához tartozik.” – olvasható a cikkben.

Ezt is ajánljuk a témában

A PISA-teszteken a lengyel, a magyarok és a csehek jobb eredményeket érnek el, mint a német vagy a francia fiatalok. „De vajon képes-e a Visegrádi Csoport és tágabb értelemben Közép-Európa politikailag a korábbinál jobban kamatoztatni

ezt a szinte civilizációs ugrást, amely a kommunista diktatúra bukása után következett be?”

– tette fel a kérdést a szerző.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. augusztus 05. 16:16
NINCS ITT SEMMIFÉLE ETIKAI ELJÁRÁS, HAPSIKÁIM! NINCS ITT SEMMIFÉLE KLUBTAGSÁG, NINCS ITT SEMMIFÉEL ERKÖLCSI JOGI VAGY MÁSFÉLE KÖTELEZETTSÉG SENKIHÁZIKÁIM! NINCS ITT SEMMIFÉLE ERKÖLCSI BECSÜLETBELI ANYAGI VAGY MÁSMILYEN ADÓSSÁG! MI NEM VAGYUNK HAVEROK, BANDATAGOK, ISMERŐSÖK SE SEMMI MÁS! TI MIND IEGENEK VAGYTOK! ÉN EGY TETVES LEPUKKANT SZERVERRE REGISZTRÁLTAM, AHONNAN HA ELMEGYEK, AHONNAN HA KITILTOTOK??? EGÉSZ EGYSZERŰEN BEKAPHATJÁTOK ÉS ÖRÖKRE ELFELETHETITEK HOGY BÁRMIHEZ IS TARTANI FOGOM MAGAM!
altercat1
2024. augusztus 05. 15:43
GDP per capita, current prices, 2024, dollars Purchasing power parity; international dollars per capita https ://www.imf.org/external/datamapper/PPPPC@WEO/EUQ/EU/ROU/SRB Hungary 45.69 thousand Poland 49.06 thousand Czech Republic 50.47 thousand Romania 43.18 thousand Estonia 45.12 thousand
Akitlosz
2024. augusztus 05. 15:17
Gazdasági erő, saját gazdasági erő nélkül nem fogják vinni semmire. Német meg kínai és egyéb külföldi cégek teljesítményére hiába verik a nyálukat.
véna
2024. augusztus 05. 15:08
Szymanovszkinak kezébe került egy vagy 8 éves Orbán beszéd aztán gondolt egy nagyot, eh erre már úgysem emlékszik senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!