Brüsszelnek is elege van Bulgária anarchiájából

2024. augusztus 07. 21:05

Évek óta kormányozhatatlan a balkáni ország.

2024. augusztus 07. 21:05
null

Nyitókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Három év alatt már a hetedik előrehozott választását tartja Bulgária. 2020-ban a korrupció ellenes tüntetések sikeresen megbuktatták a jobb-közép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezette kormányt, és azóta politikai válság sújtja az országot. 

Hat választást követően csak kétszer sikerült kormányt alakítani, de azok sem tartottak sokáig. 

Brüsszelben egyre nagyobb az aggodalom a bolgár politikai instabilitás miatt, mivel az megzavarhat számos, az Európai Unióval folyamatban lévő tárgyalást – írja az Euronews. 

Bulgária egyik kulcsfontosságú kérdése az euróövezethez való csatlakozás. Szófia reméli, hogy 2025-ben csatlakozhat a közös valutához, de az elmúlt évek politikai nehézségei miatt ez nem valószínű.

„A terv az volt, hogy Bulgária 2025. január 1-jén csatlakozik az euróövezethez. Ez most illúziónak tűnik. Az Európai Bizottság által benyújtott jelentés nem volt pozitív” 

– magyarázta az Euronewsnak Dimitar Bechev, a Carnegie Europe agytröszt vezető munkatársa.

Bulgáriának gondot okozhat a COVID-19 világjárványt követő európai helyreállítási terv részeként számára elkülönített pénzeszközök megszerzése is. A kifizetésekhez feladatok tartoznak, amelyeket a kormányoknak teljesíteniük kell. 

A populista jobboldali ITN párt hétfőn visszaadta a harmadik kormányalakítási mandátumot Rumen Radev bolgár elnöknek, miután a koalíciós tárgyalások kudarcot vallottak, és ezzel újabb előrehozott választásokat kezdeményeztek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. augusztus 09. 12:33
És még így is lehagytak bérekben és fogyasztásban. Ennek alapján értékelhető korrupt szarházink 18 éves uralkodása.
Chekke-Faint
2024. augusztus 08. 12:08
Nehogy valakit megtévesszen, Pont ez a cél minden országban Soroséknak. Bulgáriában elérték....
pipa89
2024. augusztus 08. 09:31
Ha kipateroljátok a Soros Műveket és Langleyt, megoldódik a probléma.
Vasalo
2024. augusztus 08. 07:37
Amikor a kedves EU milliárdokat öl a bulgáriai káoszba, hogy az még nagyobb legyen, az ilyen csodálkozás csak ocska potcselekvés. Ugyenezt müvelték Szlovákiában is, ahol a szemétdombi munkásokat toltak a parlamentbe meg az elnöki palotába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!