Betiltanák svéd evangélikusok a menyasszonyok apjuk általi oltárhoz kísérését

2024. augusztus 31. 18:53

A javaslat társszerzője azzal érvel, hogy a hagyomány patriarchális szimbólum, amely ellentmond a svéd egyház értékeinek.

2024. augusztus 31. 18:53

Nyitókép: Viken KANTARCI / AFP

Svédországban jelenleg kulturális vita zajlik arról az esküvői hagyományról, amikor a menyasszonyt apja „adja át” az oltárnál – írta meg a Guardien. A trend vitát váltott ki Svédországban, különösen azután, hogy a svéd egyház őszi ülésén nemrégiben előterjesztettek egy indítványt, amely a gyakorlat betiltását javasolja. A svéd párok hagyományosan együtt lépnek az oltárhoz, ez a gyakorlat mélyen a lutheránus egyház szokásaiban gyökerezik. 

Sara Waldenfors göteborgi lelkész, a javaslat társszerzője azzal érvel, hogy a hagyomány patriarchális szimbólum, amely ellentmond a svéd egyház értékeinek. Úgy véli, hogy 

az egyháznak meg kellene őriznie saját hagyományait, amelyek az egyenlőséget hangsúlyozzák, ahelyett, hogy olyan szokásokat fogadna el, amelyek az apáról a férjre való tulajdonátruházást sugallják.

Nem mindenki ért egyet ezzel a szemlélettel. Henrik Lööv, a jönköpingi egyházközség egyik ügyvezető biztosa úgy látja, hogy a gyakorlat inkább személyes választás kérdése, mint patriarchális cselekedet. Azzal érvel, hogy ez lehetővé teszi a párok számára, hogy a szertartás során bevonják a családjukat is. Bár elismeri, hogy a gyakorlat az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé vált, részben a hollywoodi és a királyi esküvők hatására, megjegyzi, hogy továbbra is viszonylag ritka, a pároknak csak mintegy 10%-a választja ezt a lehetőséget.

 

 

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aacius
2024. szeptember 07. 17:10
Nem az a liberális, ha az emberek dönthetik el a dolgokat? Miért kell azért lobbizni, hogy valamit ne lehessen? Ha az embereknek nem tetszik, akkor nem fogják így csinálni. Tessék demokratikusan meggyőzni az embereket hogy ne tegyenek így. Ez mindenre igaz, amit a liberálisok be akarnak tiltani, vagy kötelezövé akarnak tenni.
alfonzo
2024. szeptember 07. 16:31
igazuk van. szerintem az aktuális házibarát vezesse oltár elé az arát
csapláros
2024. szeptember 07. 12:54
Box Hill 2024. szeptember 01. 10:47 ..."Kutatások mutatják, hogy az apák 11 százaléka nem a biológiai apja a gyereknek akit nevel."... Ha nem is biológiai az apa, de attól MÉG APA. Ha nem tud róla, akkor azért, ha meg tud, mert örökbe fogadta a gyermeket, akkor meg azért. NEM kizárólagos genetika kérdése az apaság, hanem legalább annyira a SZEREPKÖRÉ is. Az apa szerepkörei: 1. felelősség a társ és a gyermek anyagi, egészségi és lelki jólétéért, 2. szeretet, odaadás, idő, figyelem, odaadás a gyermek iránt, 3. gondoskodás, a gyermek szükségleteinek a figyelembe vételével.
decalco-2
2024. szeptember 01. 23:36
Beteg svéd társadalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!