Bekeményítettek Tuskék: rengeteg pénzt vettek el a PiS-től

2024. augusztus 29. 19:53

Donald Tusk kormányfő az X-en úgy kommentálta a döntést: a PiS most „megismeri a jog és igazságosság szavak valódi jelentését”.

2024. augusztus 29. 19:53
Donald Tusk

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A lengyel országos választási bizottság (PKW) szabálytalanul kapott támogatás miatt elutasította csütörtökön a fő ellenzéki pártnak, a Jog és Igazságosságnak (PiS) a tavalyi parlamenti választások kampányfinanszírozásáról készített pénzügyi beszámolóját, és ezért jelentősen csökkentette a párt állami pénzügyi támogatását.

A PKW tagjai közül öten támogatták a döntést, hárman ellenezték, egy pedig tartózkodott.

A PiS bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon.

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke sajtókonferenciáján közölte: a testület úgy találta a PiS választási pénzügyi jelentésében, hogy kampányában szabálytalanul fogadott el 3,6 millió zloty (330 millió forint) támogatást. 

Ezért 10 millió zlotyval (916,7 millió forint) csökkentik azt a 38 millió zlotys (3,5 milliárd forint) állami támogatást, amely megszerzett parlamenti mandátumai alapján járna neki. Ezenfelül a következő választásokig is minden évben 10 millió zlotyval csökkentik a PiS állami finanszírozását – tette hozzá.

Wojciech Sych, a PKW egyik tagja a sajtókonferencián elmondta, hogy a testület meg fogja vizsgálni a PiS 2023. évi pénzügyi jelentését is, és ha ebben is talál szabálytalanságot, akkor a pártot három évre akár teljesen megfoszthatja az állami finanszírozástól.

A PKW egy másik tagja, Ryszard Kalisz baloldali politikus, volt belügyminiszter az ország történetében példa nélkülinek nevezte a bizottság döntését. „Több mint ötven millió zlotyt vettek el a PiS-től” – jelentette ki.

Donald Tusk kormányfő az X-en úgy kommentálta a döntést: a PiS most „megismeri a jog és igazságosság szavak valódi jelentését”.   

Ezt is ajánljuk a témában

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS alelnöke szintén az X-en szégyenletesnek nevezte a PKW döntését, szerinte az része a jelenlegi kormány politikai játszmájának, amellyel a célja az ellenzékkel szembeni bosszú és annak nehéz helyzetbe hozása.   

Morawiecki úgy ítélte meg: a PKW döntése összefüggésbe hozható a jövő évi elnökválasztással, amely előtt a kormánykoalíció gyengíteni akarja a PiS-t.   

Mariusz Blaszczak, a PiS parlamenti frakcióvezetője bejelentette: pártja fellebbez a döntés ellen. 

„Donald Tusk a fehéroroszországihoz hasonló rezsimet akar kiépíteni”

 – jegyezte meg.   

Rafal Bochenek, a PiS szóvivője szerint pedig a miniszterelnök adminisztratív eszközökkel akarja tönkretenni az ellenzéket.

(MTI)

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. augusztus 30. 07:47
Szemét komcsi!
Csubszi
2024. augusztus 29. 22:04
Na, ez a diktatúra tuskó úr!
ToIeranciaterror
2024. augusztus 29. 21:42
"Donald Tusk kormányfő az X-en úgy kommentálta a döntést: a PiS most „megismeri a jog és igazságosság szavak valódi jelentését”." Ezek a jogtalanság és igazságtalanság..., tipikus ballibek.
next1opponent
2024. augusztus 29. 21:40
Várom, hogy az EU megszólaljon, mert ugyanazt csinálja Tuskó, mint O1G. El kell venni a lengyelektől minden EU-s pénzt. Így igazságos, ugye, Tuskó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!