Barcelona állatkertjében és a csatornákban keresik a katalán vezért

2024. augusztus 07. 16:46

Puigdemont megígérte, hogy visszacsempészi magát Katalóniába, ezért a helyi rendőrség felkészült az elkapására.

2024. augusztus 07. 16:46
null

Nyitókép: IDRISS BIGOU-GILLES / AFP 

Carles Puigdemont vissza akar térni Spanyolországba annak ellenére, hogy azonnali letartóztatás fenyegeti – írja a Politico. 

A katalán szeparatista politikus szerdán azt írta: ott akar lenni a barcelonai parlamentben az új regionális elnök megszavazásakor. 

A Mossos d'Esquadra (Katalónia autonóm rendőrsége) mindent megtesz, hogy megakadályozza a politikus megjelenését a parlamentben. A katalán parlament palotája a Parc de la Ciutadella területén található. Puigdemont távol tartása érdekében a parknak csak egy bejárata lesz nyitva, és csak a parlament akkreditált tagjai és munkatársaik léphetnek be.

A biztonsági akció részeként a rendőrség szobáról szobára átvizsgálja a palotát. A katalán rendőröket a közel 400 éves parlament épületének alagsorába is leküldték, hogy megbizonyosodjanak arról: senki sem rejtőzik odalent.

Átkutatták a csatornákat is, és az ügynökök lezártak egy ajtót, amely összeköti a parlamentet a barcelonai állatkerttel, amely három oldalról veszi körül az épületet. 

„Ezek a szokásos biztonsági eljárások, amelyeket minden beiktatási ceremónia előtt végrehajtanak” – mondta a Politicónak a rendőrség szóvivője.

A Belgiumban önkéntes száműzetésben élő Puigdemont hét évvel a függetlenségi szavazás után térhetne vissza az országba. Akkor a hatóságok elrendelték a letartóztatását, mivel a szavazást illegálisnak nyilvánították. A letartóztatási parancsa a tavalyi amnesztia ellenére is életben van. A rádiós- és televíziós beszélgetőműsorok szakértői a héten fantáziadús forgatókönyveket vázoltak fel: egyesek szerint a politikus álruhában próbál majd beosonni a parlamentbe, mások szerint pedig úgy próbálhatja meg kijátszani a rendőrséget, hogy egy hőlégballonnal száll le az épület tetején.

A szeparatista politikus nem indult a júniusi EP választáson, mert abban bízott, hogy megnyerheti a katalán elnökválasztást. Azonban hét év távollét után nem ő, hanem a szocialisták jelöltje, Salvador Illa nyert és ő alakíthat kisebbségi kormányt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mnmn
2024. augusztus 07. 20:34
Ő lesz az EU Navalnija. Libsik lehet tüntetni.
Chekke-Faint
2024. augusztus 07. 19:21
Ez ám a demokrácia a javából.
Namond
2024. augusztus 07. 18:40
makrancos-kata 2024. augusztus 07. 17:08 "Nincs kiadatási egyezmény Belgium és Spanyolország között?" Van. De vannak a politikusok személyi szabadságát védő humanitárius szempontok, pl Eva Kaili. Na meg más szempontok is vannak, ahogy a Krím (Luhanszk, Donyeck) nem Koszovó vagy Észak Macedonia, úgy Katalónia sem az. Mert mi is lenne, ha; - a bretonok önállósodnának és csatlakoznának Nagy Britanniához, - a pickardok Belgiumhoz és - a gasconok közös államot alapítanának a spanyolországi baszkokkal (Vascones), a Pirreneusok két oldalán?
billysparks
2024. augusztus 07. 18:28
Jöjjön hozzánk. Ha egy fricskát akar adni a spanyol kormánynak. Egy fotó Orbánnal a Ganz előtt.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!