Az oroszok Moszkva mellé hívták a magyarokat

2024. augusztus 13. 16:00

A látogatásnak a paksi erőművel kapcsolatos fejlesztésekre is hatása lehet.

2024. augusztus 13. 16:00

Nyitókép illusztráció. Fotó: 123rf

Már készülnek olyan kis moduláris atomreaktorok (SMR) és kis atomerőművek (SNPP) az oroszországi Podolszkban, melyeket néhány év múlva akár Magyarország is választhat – erről tájékoztatta a Roszatom a magyar újságírókat. A magyar energiaellátásnak ugyanis a két új paksi atomerőműblokkon felül szüksége lesz további, jól szabályozható és folyamatosan termelő egységekre a gyorsan iparosodó régiók kiszolgálásához – ismertette a Világgazdaság.

A Roszatom arra is kitért, hogy míg a világszerte folyó mintegy 70 SMR-fejlesztés döntő része még csak terv, 

az orosz termék már a gyakorlatban is bizonyított. 

Mit tudnak a kis reaktorok?

A lap részletesen foglalkozott azzal is, hogy mit tudnak azok a kis reaktorok, amelyek telepítését az utóbbi években egyre több ország mérlegeli. Mint írták, a kulcs abban a képességükben van, hogy 

áramot és hőt termelnek olyan, nagy energiaigényű területeknek, amelyek az energiahálózattól távol esnek,

illetve máshonnan szállított árammal a nagy távolság, vagy földrajzi okok miatt nem láthatók el. Megjegyezték, hogy bár sokan azt gondolhatják, hogy Magyarországon nincs ilyen térség, de ez tévedés. Jelentős szerep juthat egy SMR-re az ország gyorsan fejlődő iparú részein, miközben a meglévő erőművek, illetve a majdani paksi blokkok áramára máshol van, lesz szükség – magyarázták az összeállításban.

Egy ilyen berendezés 50-100, legfeljebb 150 megawattos. Míg összehasonlításképp 

a paksi atomerőmű mind a négy blokkja mintegy 500 megawattosak.  

Hozzátették, hogy a két új paksi blokk 1200 megawattos lesz, a Paks III. néven emlegetett, de nem Pakson építendő kisebb létesítmény teljesítményének ideális nagysága pedig még nyitott.

Az összeállításból kiderült az is, hogy az oroszországi SMR-fejlesztések kiindulási alapját az atomjégtörők reaktorai adták. Azok a reaktortartályok, amelyeket most Podolszkban gyártanak, már a felsoroltaktól több ponton eltérő, új terméknek számító RITM-reaktorcsalád részei.

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. augusztus 14. 01:19
A cikk talán térjen ki részleteiben erre a bizonyos tervre, amit úgy neveznek, hogy Paks III, de nem Pakson épülne és kisebb lenne. Ha egy ilyen infót bedobunk, az a minimum, hogy írunk róla, legalább annyit, hogy mégis honnan hallott róla a kedves cikkíró.
cinkegolyó
2024. augusztus 13. 17:59
Ne legyen igazam, de lehet, hogy az EU valamilyen formában majd el akarja lehetetleníteni a Paks 2 elindítását, sőt teljesen ki akarja iktatni az oroszokkal való bármilyen kereskedést.
Nasi12
2024. augusztus 13. 17:07
Azért a kis erömüvek esetén már nagyobb a konkurrencia. A kinaiak, nyugatiak is bejelentkezhetnek. Mégha az orosz atomjégtörö flotta a legnagyobb is a világon.
stormy
2024. augusztus 13. 17:03
"Már készülnek olyan kis moduláris atomreaktorok (SMR) és kis atomerőművek (SNPP" na ennek lenne értelme. egy közepes várost simán el tud látni egy ilyen. fillérekért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!