Az Európai Bizottság beintett Magyarországnak és Szlovákiának: nem tárgyal Ukrajnával az olajszankciókról

2024. augusztus 23. 19:31

Brüsszel nem látja jelét annak, hogy az ukrán szankciók veszélybe sodornák az európai energiabiztonságot.

2024. augusztus 23. 19:31
null

Nyitókép: NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia azon kérését, hogy közvetítsen Budapest és Pozsony, valamint Ukrajna között a Lukoil orosz olajtársasággal szemben bevezetett kijevi szankciók ügyében – közölte az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken. A tájékoztatás szerint a bizottság arra az előzetes következtetésre jutott, hogy az azonnali konzultáció nem indokolt. 

Mint a szóvivő elmondta, Brüsszel nem látja jelét annak, hogy az ukrán szankciók veszélybe sodornák az európai energiabiztonságot, 

hozzátéve, hogy „a Lukoilra kivetett szankciók nem befolyásolják az olajtranzit-műveleteket a Barátság vezetéken, amennyiben nem a Lukoil az olaj hivatalos tulajdonosa”.

Kijev június végén szankciókkal sújtotta a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajipari céget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől. Budapest és Pozsony korábban azt közölte, az olajkonszern szankcionálást célzó kijevi lépés veszélybe sodorja az ellátás biztonságát. A héten emellett Magyarország a bizottságot az ügyről további, kiegészítő információkkal is ellátta, amelyekkel kapcsolatban a testület azt közölte, vizsgálni fogja őket.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 325 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. augusztus 25. 10:15
magyar kormány ukránoknak intsen be , vétózzon. Elég volt az álbarátságból .
kir2vik
2024. augusztus 24. 09:11
"Kijev június végén szankciókkal sújtotta a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajipari céget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől." És Brüsszel ebben illetékes? Nincs mese, ez már tűrhetetlen.
fater0921
2024. augusztus 24. 09:00
Az összes unijós szar bizottság leszophatja a farkamat!!!!!!!!!!!!!!!!!Persze, csak ha engedélyt adok rá.
makrancos-kata
2024. augusztus 24. 08:56
Gondolom ez egy jól felépített népszerűsítési kampány azokban az országokban, amelyekben az EU népszerűsége rohamosan csökken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!