Szijjártó Péter örömhírt közölt: célegyenesben a kőolajellátás hosszú távú garantálását célzó tárgyalások

2024. augusztus 21. 17:45

Gőzerővel zajlanak az egyeztetések annak dacára, hogy az Európai Bizottság nem segít nekünk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2024. augusztus 21. 17:45

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A célegyenes felé közelítenek a magyarországi kőolajellátás hosszú távú garantálását célzó tárgyalások, noha az Európai Bizottság nem tett semmit a magyar és a szlovák energiabiztonságot is veszélyeztető ukrán intézkedések ellen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kormányülés szünetében arról számolt be, hogy a világban zajló konfliktusok egyre csak súlyosbodnak, a folyamatok nem a béketeremtés irányába mutatnak, és ez a közép-európai térségben is így van, ugyanis az ukrajnai háború is inkább az eszkaláció jeleit mutatja – írja az MTI.

Kiemelte, hogy ezen különböző konfliktusoknak igen súlyos kihatásuk lehet az energiabiztonságra is, ezért tájékoztatása szerint a kormány áttekintette Magyarország ellátásának biztonsági helyzetét is. „Azt tudom elmondani önöknek, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban van mindazoknak a kihívásoknak ellenére, amelyek önök előtt is jól ismertek” − szögezte le. 

„Sajnos az Európai Bizottság továbbra is elfogadhatatlanul viselkedik abban a kérdésben, amely annak kapcsán állt elő, hogy Ukrajna a Lukoil orosz olajvállalat szállításait Magyarország és Szlovákia irányába gyakorlatilag megtiltotta” 

− vélekedett.

Gőzerővel zajlanak azok az egyeztetések annak dacára, hogy az Európai Bizottság nem segít nekünk

Szijjártó Péter rámutatott, hogy ez az ukrán lépés jelentősen befolyásolja Magyarország kőolajellátását, ezért a brüsszeli testületnek fel kellene lépnie. „Ukrajna és az Európai Unió között van egy társulási megállapodás, amelynek értelmében Ukrajna nem gátolhatja az energiahordozók tranzitját az európai uniós tagországok irányába” − emlékeztetett. Most annak ellenére, hogy Ukrajna ezt a társulási megállapodást megsértette, és annak ellenére, hogy Ukrajna ezzel a lépésével súlyos kihívásokat okozott Magyarország és Szlovákia számára, jól látszik az, hogy az Európai Bizottság támogatására nem számíthatunk − tette hozzá.

„Ezért gőzerővel zajlanak azok az egyeztetések, amelyek hosszú távon biztosítani tudják Magyarország kiegyensúlyozott kőolajellátását az ukrán intézkedés dacára, s annak dacára, hogy az Európai Bizottság nem segít nekünk” 

− folytatta.

„Ezek a tárgyalások már a célegyenes felé közelítenek, s így elmondhatjuk, hogy a rövid- és középtávon alkalmazott átmeneti intézkedések mellett hosszú távon is garantálni tudjuk Magyarország kőolajellátását a kijevi és a brüsszeli intézkedések, illetve nemtörődömség dacára” − tudatta. A miniszter arra is kitért, hogy hazánk földgáz-ellátása is rendben zajlik, azt sehogy nem befolyásolja az Oroszország és Ukrajna közötti harcok kiterjedése, ugyanis a szállítások teljes mértékben megoldottak a Török Áramlat vezetéken, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

(MTI)

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. augusztus 22. 02:49
Ukránokkal nem kell ölre menni , csak szépen a támogatást fokozatosan csökkenteni szüntetni. Hozzájuk úgy viszonyulni ahogy ők hozzánk.
Forgalmazó
2024. augusztus 21. 23:14 Szerkesztve
Kommenteket olvasva véleményezek: Magyar péniszetek ugyan mit tudna tenni a tinidiscóban tombólva? Lealázná az országot és eladna mindent a brüsszelitáknak! Sunyi agyhalott hazaáruló kommenteleők. Tisztelet a kivételnek.
diodoro3
2024. augusztus 21. 21:16
Hosszutav gondolom az ukranok bedaralasa es az energiaellates uzleti alapu biztositasa nem holland tozsdehez igazitva jüan elszamolassal
pandalala
2024. augusztus 21. 20:34
Tehát, a folyamatok folyamatban vannak. Köszönjük! :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!