Az abortuszról vitatkozik Olaszország

2024. augusztus 07. 12:49

Az életpárti Melonit kritizálják az abortuszpárti aktivisták.

2024. augusztus 07. 12:49
'Let's Choose Life' Demonstration In Rome

Nyitókép: Andrea Ronchini / AFP

 

Giorgia Meloni Nyugat-Európa egyik legnyíltabban abortuszellenes vezetője – állapítja meg az Euractiv. Az abortusz témája megosztó a katolikus országban, amely a Vatikánnak is otthont ad. 

Linda Feki, egy 33 éves nápolyi énekesnő és zenész, amikor megosztotta abortuszának történetét, sok olasz nő támogatását és empátiáját nyerte el, de kritikát és sértéseket is kapott, ami rávilágít Meloni vezetése alatt felerősödő nemzeti megosztottságra a reproduktív jogok kérdésében.

Olaszországban az abortusz az első három hónapban legális, és azon túl is, ha az anya mentális vagy fizikai egészsége veszélyben van. 

Azonban bürokratikus, kulturális és gyakorlati akadályok nehezítik az eljárást. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az olasz nőgyógyászok 63 százaléka hivatalosan lelkiismereti okokból megtagadja az abortuszok végrehajtását, ami a déli régiókban meghaladja a 80 százalékot.

Ezt is ajánljuk a témában

Giorgia Meloni, Olaszország első női miniszterelnöke, személyesen ellenzi az abortuszt, de ígéretet tett arra, hogy nem változtatja meg vagy törli el az 1978-as törvényt, amely legalizálta azt. 

Ehelyett a törvény teljesebb végrehajtására törekszik, különös tekintettel a megelőzésre. Kormánya olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik az anyaságot támogató csoportok számára, hogy belépjenek az abortusz tanácsadó központokba, és javasoltak egy havi 1000 eurós „anyasági jövedelmet” is alacsony jövedelmű várandós nők számára, akik megjelennek ezekben a központokban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. augusztus 08. 09:50
Nem kötelező abortuszra menni. Oda amúgy sem hobbiból járnak a nők.
Dominik
2024. augusztus 08. 03:07
Az a baj az abortuszpártiakkal, hogy kitolnák az aboruszt a 9. hónapig és azok a nők akik késői abortuszt csinálnak, azok egy életre lelkileg belerokkannak. Szóval akkor már inkább legyen x hónapig és mindenki figyeljen jobban oda. Ha valaki csak havi, kétheti 1 terhességi tesztet csinál akkor még simán van tabletta, amivel sokkal könnyebben megúszod, mint egy orvosi műtéttel. Nem rokkansz bele... stb... Szóval csak azt akartam mondani, hogy a túlzott abortuszpártiság árt a nőknek.
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 07. 17:41
"Hajnóczi Kristóf 2024. augusztus 07. 16:12 Mik azok a reproduktív jogok?" A magzatgyilkosság fedőneve.
Hajnóczi Kristóf
2024. augusztus 07. 16:12
Mik azok a reproduktív jogok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!