Nobel-békedíjas vezetője lesz Bangladesnek

2024. augusztus 06. 22:48

Hétfőn lemondott és elhagyta az országot Banglades 15 éve regnáló miniszterelnöke, Sheikh Hasina.

2024. augusztus 06. 22:48
null

Nyitókép: Syed Mahamudur Rahman / Getty Images

Mint megírtuk: hétfőn lemondott és elhagyta az országot Banglades 15 éve regnáló miniszterelnöke, Sheikh Hasina. Hasina egy helikopterrel menekült Indiába egy delhi légibázisra – a tüntetők üdvrivalgásai közepette. Ám sajtóértesülések szerint hamarosan továbbállhat – akár Nagy-Britanniába, ahol unokahúga, Tulip Siddiq a brit választásokat nemrég megnyerő Munkáspárt színeiben parlamenti képviselő és pénzügyminisztériumi államtitkár.

A történtek után a Nobel-békedíjjal kitüntetett Muhammad Junuszt kérték fel egy ideiglenes kormány megalakítására 

– írja az Aljazeera.

Ezt is ajánljuk a témában

A bejelentést Joynal Abedin, az elnök sajtótitkára tette. Abedin azt is elmondta: a Junusz vezette kormány többi tagjáról is hamarosan döntenek majd a politikai pártokkal és más érdekelt felekkel folytatott megbeszélések után.

A diáktüntetések vezetői, az ország három hadosztályának főnökei, a civilek, valamint néhány cégvezető több mint ötórás megbeszélést folytattak a köztársasági elnökkel, hogy közösen döntsenek a kormányfő személyéről.

A Nobel-békedíjas Mohamed Junusz közgazdász azzal tett szert nemzetközi hírnévre, hogy forradalmi módon alkalmazta a mikrohitel rendszerét (amikor kis kölcsönöket adnak olyan vállalkozóknak, akik túl szegények a hagyományos banki kölcsönökhöz), amivel millióknak segített megmenekülni a szegénységtől.

Ezt is ajánljuk a témában

Sikkasztott a Nobel-békedíjas?

Pénzügyi visszaélésekkel vádolták meg Muhammad Junuszt, a szegények bankjának létrehozóját. A norvég hatóságok vádjait alaptalannak és koholmánynak nevezte a Grameen Bank, illetve a bangladesi pénzügyminiszter, A. M. A. Muhith is megvédte a Nobel-békedíjast.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. augusztus 07. 07:41
Na ez nem sok jot mutat. A szomszédos Myanmarban ( lánynevén Burma) is megprobálták pár éve a Nobel békedijas asszonyt, de hatalmas lett a bukás és azota katonaság vette át a hatalmat.
Egyszeriember
2024. augusztus 07. 07:14
Azt hittem, a Husszein Obama lesz az.
karakter-2
2024. augusztus 07. 00:04
CIA ügynök?
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 06. 23:08
»Nobel-békedíjas vezetője lesz Bangladesnek« Zelenszkij Bangladesbe igazol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!