Alighogy megjelent a kór, a dán cég már gyerekeket oltatna

2024. augusztus 16. 20:25

A 12-17 éves kor közöttiekre szeretné kiterjeszteni az oltási programot a gyártó.

2024. augusztus 16. 20:25
Mpox vaccine, conceptual illustration

Nyitókép: SERGII IAREMENKO / AFP

A Bavarian Nordic, az egyetlen majomhimlő elleni vakcina gyártója, kérvényt nyújtott be az Európai Unióhoz, hogy a védőoltás engedélyét kiterjesszék a 12 és 17 év közötti serdülőkre – írta meg a Politico

Erre azért van szükség, mert egy halálosabb vírusváltozat gyorsan terjed Afrikában, főként a fiatal gyermekek körében.

A dán gyógyszergyártó cég új adatokat nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez, amelyek egy amerikai vizsgálat eredményein alapulnak, és azt mutatják, hogy a vakcina hatékonysága és mellékhatásai hasonlóak mind a serdülők, mind a felnőttek körében.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mivel a majomhimlő vírus gyorsan terjed a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a szomszédos országokban. 

Az új, halálosabb törzs, amelyet Clade I-nek neveznek, aránytalanul nagy mértékben érinti a gyermekeket, különösen az 5 év alattiakat. A WHO jelentése szerint a fertőzöttek 39 százaléka, míg a halálesetek 62 százaléka ebben a korosztályban történt.

Eközben a Bavarian Nordic bejelentette, hogy még idén egy újabb vizsgálatot tervez gyermekek körében a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Ugandában. Ez az intézkedés még sürgetőbbé vált, mivel az afrikai betegségellenőrző ügynökség 10 millió adag vakcinát kért, míg az EU eddig mindössze 215 000 adagot ajánlott fel a korábbi, 2022-ben bejelentett járvány során beszerzett 2 millió dózisból.

A vakcina kiterjesztett engedélyezése kulcsfontosságú lehet a gyermekek és serdülők védelmében, különösen Afrikában, ahol a járvány a legnagyobb veszélyt jelenti a fiatalabb korosztály számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. augusztus 17. 10:30
Úgy tűnik nagy hiba volt beszüntetni a himlő elleni kötelező oltást, most nem lenne ekkora gond...
auditorium
2024. augusztus 17. 09:34
Igen, tegnap szó volt a Monkeypox virusról és arról, h. szexuális úton, nyállal , testnedvvel, de akár érintéssel is terjed. A külföldi TV-hiradók mutatták a hatalmas mennyiségú vakcinát és nyugtatják az embereket, h. jut mindenkinek, de Európában még kevés fertőzés van: pl. Svédországban pár eset. Aki Afrikába készül, pl. Kongoba és Kongo környező országaiba , annak ajánlatos az oltás.
mgyfree
2024. augusztus 17. 06:30
Az oltás buzi survivor felizgult!
Chekke-Faint
2024. augusztus 17. 06:28
Akkor már ment Ursula sms....DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!