Aggódik az ukrán nemzeti bank, teljesen kiürülhet az ország

2024. augusztus 02. 15:41

Egyre súlyosabb a demográfiai válság.

2024. augusztus 02. 15:41

Nyitókép: VLADIMIR ALEKSANDROV / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Ukrajna arra számít, hogy 2024-ben további 400 ezren, 2025-ben pedig további 300 ezren hagyják el az országot – derült ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) augusztus 1-jén közzétett inflációs jelentéséből.

Az NBU becslése szerint az Ukrajnából kivándorlók száma növekedni fog az áprilisi jelentésben szereplő korábbi előrejelzéséhez képest. A háború kirobbanása óta elmenekült ukránok közül 6 millió jelenleg is külföldön tartózkodik, ami megtovább súlyosbítja az országot sújtó demográfiai válságot.

Az NBU jelentése szerint az várható kivándorlási hullám fő oka a nehéz energetikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság a közelgő téllel kapcsolatban, valamint a gazdasági folyamatok romlása a biztonsági kockázatok miatt.

Az NBU adatai szerint csak 2023-ban 200 ezer ember hagyta el Ukrajnát. A jelentés szerzői elismerik, habár lesznek olyanok is, akik hazatérnek, ez lassú folyamat lesz, és 2026-ra mindössze 400 ezer visszatérő állampolgárral számolnak. 

A romló demográfiai helyzet már évtizedekkel a háború kirobbanása előtt probléma volt Ukrajnában – írta a Kijev Independent. Az ország lakossága az 1990-es évek eleji 50 milliós csúcsról 2024 januárjára 37 millió közelébe csökkent, de egyes elemzések szerint már a 30 milliót sem éri el. Az ENSZ előrejelzése szerint a népesség 2100-ra 15,3 millióra zsugorodhat.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BCMVML
2024. augusztus 06. 16:15
"Az NBU jelentése szerint az várható kivándorlási hullám fő oka a nehéz energetikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság a közelgő téllel kapcsolatban, valamint a gazdasági folyamatok romlása a biztonsági kockázatok miatt." Csak azt felejtették el még odaírni, hogy mindez a háború következménye. Az ukrán hazafiaknak semmi kedvük sincs oligarcháik vagyonáért és a külföldi cégeknek privatizált termőföldekért meghalni a fronton. Amúgy meg ha hiányzik a sok dolgos munkáskéz, akkor az EU bátran odairányíthat néhány millió illegális bevándorlót, ott majd jól beilleszkednek és szorgos munkával hozzájárulnak az ország felvirágzásához. Vagy nem? Szerintem Zelenszkij népe előbb tőbb felkérdezi majd az elnök urat arról, hogy miért is alakult így a helyzet Ukrajnában. Ettől még Putyin is egy gazember, nyilvánavlóan megvan a felelőssége, de Zselé sem egy szent ember, és főként nem hazafi.
Vladiszláb
2024. augusztus 03. 12:09
Arról nem is beszélve, hogy az elcsatolt területekre fog visszamenni, még a visszatérő "ukránok" egy része is.
kunfia1
2024. augusztus 02. 20:40
"Közben Oroszország trükkösen a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett 2023. augusztus 10. 09:40" Hiszek neked, dögöljön meg a gazdád, ha nem igaz!
alenka
2024. augusztus 02. 19:42
Jupiiiii!!?....én viszont ettől jobban érzem magam!.... Oroszország előre!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!