A németek visszaállítanák a határellenőrzést, a szomszédaik nem örülnek

2024. augusztus 26. 10:35

A németek megerősítenék a határaik védelmét 10 évvel azután, hogy ők voltak azok, akik kinyitották Európa kapuit.

2024. augusztus 26. 10:35
Construction work at the border crossing to Denmark

Nyitókép: Német-dán határ/dpa Picture-Alliance via AFP

A német kereszténydemokraták azt szorgalmazzák, hogy Németország vezesse újra vissza az állandó ellenőrzéseket – számolt be az Euractiv. 

Valamennyi német államhatáron folytatni kell az ellenőrzéseket”

 – írta Friedrich Merz és Markus Söder a Bild-ben megjelentetett véleménycikkben, utalva a labdarúgó Európa-bajnokság idején bevezetett ideiglenes ellenőrzésekre. A CDU jelenleg ellenzékben van Németországban, azonban ők a legnagyobb esélyesei a 2025-ös szövetségi választásoknak. A határellenőrzéseket azonban nemcsak a kereszténydemokraták, hanem a liberálisok is támogatják, akik prioritásuknak tartják az irreguláris migráció elleni fellépést. 

Németország keleti szomszédai nem örülnek 

2015 óta már több határon szigorítottak a németek, és a keleti szomszédok nem szeretnének még nagyobb szigort. „Ez gyökeres eltérést jelentene a jelenlegi jogszabályoktól és magától a schengeni elvtől, ami kétségtelenül az ellenőrzések dominóhatásához vezetne egész Schengenben” – mondta Hana Malá, a cseh belügyminisztérium szóvivője az Euractivnek. 

Berlin eddig a cseh, lengyel és az osztrák határon vezetett be ellenőrzéseket, mivel 2016 óta idén volt a legmagasabb az irreguláris migráció. 

Néhány uniós országot, például Dániát nem zavarja a határellenőrzés lehetősége, és a dán kormány szóvivője szerint nem sok minden változna a bevezetés után.

A belga kormány azonban nemtetszését fejezte ki. 

„Egy olyan ország számára, mint a miénk, amely Európa szívében helyezkedik el, és amelynek gazdasága nagyon nyitott, a schengeni térség zavartalan működése alapvető fontosságú” – mondta az Euractivnak egy belga kormányszóvivő.

A német zöldek sem örülnek az ötletnek és egyenesen Ursula von der Leyennek küldtek panaszos levelet a fejlemény miatt. A levélben azzal érveltek, hogy a határellenőrzések nem felelnek meg az uniós jognak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2024. augusztus 26. 17:48
Most akkor a be- vagy a kilépést szogítanák? Merkelt kell a határra állítani! Egy hatalmsa tablóra felszegezve ábrázolni, az átvágott torkán kihúzott nyelvvel, kiforgatott belekkel! Mert hogy ezt érdemli az NDK-s hazaáruló. Eleget tett Honecker parancsának. Romba döntötte a nyugatot! Az a vár elesett. Túl sokan vannak már bent a megszállók, akik el fogják foglalni az egész országot. Túlszaparodják a nemzetet életben taltani képtelen ostoba káposztazabálókat.
csakegyittlako
2024. augusztus 26. 17:30
Nagy a káosz az biztos. Szoktam fuvart vállalni maszekban teherautóval, és nem oly rég jártam úgy, nagyon megzavarodtam. Most mindegy hol, ki volt írva a szokásos súlymérés meg egyebek. Állok félre mert senkit nem látok, mögöttem meg kezd torlódni a forgalom. Kirohan a bódéjából az ember, és rendesen kiabál. Mondom neki hát ki van téve a tábla most mi van? Azt mondja majd ha ő meg akar mérni, megteszi, de most menjek mert feltartom a forgalmat. Na néztem egy nagyot. Úgy látszik őket sem igen érdekli semmi. Teljen le a szolgálat és kész.
nyugalom
2024. augusztus 26. 13:20
No és erre ursula mit mond?
rockercicc
2024. augusztus 26. 12:54
Baszhatják! Az ellenség már a kapukon belül, ők engedték be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!