A huszonegyedik századi Európában már a kutya dönti el, hol lesz elásva

2024. augusztus 25. 06:16

Alain Delon lábai előtt hevert a világ – de amint meghalt, akarata már senkit sem érdekelt.

2024. augusztus 25. 06:16
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

Nyitókép: ANTONIN THUILLIER / AFP

Európa mai lakosainak döntő többsége a felnőttkorát úgy élte le, hogy Alain Delon létezett. Ismerték a nevét, látták filmjeit, olvasták nyilatkozatait – kortársunk volt. Közhely, hogy mindenki meghal, és minden ismerőssel együtt belőlünk is meghal valami.

Amíg élt, lába előtt hevertek a nők; dicsőség, pénz, befolyás, tisztelet és hízelgés övezte. Most egyszerre por és hamu.

Nem tisztem, hogy jelentőségét vagy tehetségét méltassam, nem is értek hozzá, és nem is láttam ahhoz elég szerepben. A megannyi nekrológban sokszor előkerültek politikai nézetei,

amelyek finoman szólva is távol álltak a mai kontinentális fősodortól. Ez önmagában szimpatikus.

Az, hogy egyesek felróják ezt neki, inkább szánalmas. Ez a jegyzet egy látszólagos mellékszálra fókuszál, amelyben mégis benne vannak korunk betegségei.

Tucatnyi cikk született arról – talán több is, mint ahány Delon sikereit sorolja fel –, hogy a művész végakarata az volt: halála esetén altassák el kedves kutyáját. és temessék melléje. Az állatvédő szervezetek hangos és indulatos tiltakozása miatt ez azonban nem történt meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Az említett lobbi ereje jól mutatja a nyugati civilizáció értékzavarát:

az ukrán-orosz háborúnak napról-napra áldozatául eső ezrek, vagy – „hála” a nyugati oltásellenesek hisztériájának – a rég kimúltnak hitt, de újra támadó szamárköhögésben meghalt csecsemők, esetleg a milliószám elabortált magzatok miatt messze nincs ekkora felhördülés; ez utóbbi felfoghatatlan barbárságáról írtam eleget, bár ceterum censeo-ként szívem szerint hozzátenném minden cikkhez.

Az eset rávilágít arra a kérdésre, vajon meddig tart a befolyásunk.

Delon gazdag, ismert ember volt, de amint meghalt, akarata, kérése már senkit sem érdekel.

Felmerül, vajon tudunk-e hatni a halálunk utánra, mennyit ér egy halott szava. Jókai regényében a félelmetes kőszívű ember özvegye mindennek az ellenkezőjét teszi, mint amit ura kért tőle. Mátyás király megeskette a híveit, hogy Corvin Jánost támogassák a trónért folyó küzdelmekben, de amikor a nagyhatalmú király elhunyt, nem kényszerítette senki őket arra, hogy be is tartsák ígéretüket. Antall József utolsó óhajáról – „keresztény Magyarországot akartam, mert csak annak van jövője” – még nem dőlt el, meghallgatásra talál-e.

Egy kutya sorsa önmagában nem érdekes annyira, mint amekkora hajcihő keletkezett körülötte. De jól mutatja, mennyire tehetetlenek vagyunk azzal kapcsolatban, mi lesz terveinkkel, szándékainkkal a halálunk után. Kikre bízzuk a végrehajtást, mennyire érdekeltek abban és mennyire azonosulnak vele. Egy halott hirtelen nagyon gyengének tűnik.

A rettegett, keménykezű Cromwellnek a holttestét kihantolták, feje húsz évig lógott a westminsteri apátság előtti póznán.

Ceausescunak a nevét is csak suttogva merték kiejteni, aztán a szemünk láttára tuszkolták be egy harckocsiba, majd lőtték szitává, s többé senki sem félt tőle.

Létezik ugyan a jog, de látjuk: az örökösök könnyedén felülírják, tönkreteszik, semmibe veszik, amiért dolgoztunk. Ebből is nyilvánvaló, hogy nem a földön kell a kincseket és a befolyást gyűjtögetni, mert az szemlátomást múlandó. Saját személyiségünket kell építeni, azt nem vehetik el; kizárólag azzal állunk majd az ítélőszék elé, ahol lepergetik előttünk életünk filmjét, s az alapján megszületik a döntés.

Delonnak nem lesz idegen ez a filmnézés, és nyilván nem olyan meddő, értelmetlen vitákat kell majd lefolytatnia, mint ez a kutya-ügy. Itt, a huszonegyedik századi Európában megtörténhet,

hogy egy élő állat érdekérvényesítő képessége (voltaképpen akaratán kívül) meghaladja egy halott színészlegendáét.

Még az is előfordulhat, hogy az élelmes leszármazottak elárverezik a kutyát: biztos sok pénzt megérne valakinek, hogy megkaphassa Delon kutyáját. Nagyon menő lenne a sétatéren. Ennél azonban fontosabb dolgok merülnek majd fel. A sok nagyszerű szerep mellett egy kései, az életmű szempontjából talán nem olyan meghatározó kép bukkan majd elő: az Asterix az olimpián c. filmben Delon Caesar bőrébe bújt. A forgatókönyv szerint Brutus összeesküvést sző ellene, fegyveresei körbeveszik a császárt, hogy letartóztassák. Ő erre összevonja a szemöldökét, és körülnéz: „Ki mer kezet emelni Caesarra?” És a katonák nem mernek mozdulni. 

Delonnak el is hisszük, hogy puszta karizmájával visszatartja a lázadókat. Igazán ez a személyiség, a tekintély, az erő.

A César-díjas színész hiteles alakítása.

(Jellemző, hogy a César-díj nem az eredetiről, Caius Iuliusról kapta a nevét, hanem César Baldaccini szobrászról, aki a kategóriagyőzteseknek átadott kisplasztika eredeti példányát készítette; így telepszenek rá a nagyok nevére a kicsik.)

Azért jó hírünk is van azoknak, akik aggódtak, hogy Delon magányos lesz a sírban. Mint kiderült, az általa építtetett kápolnában végül 35 korábbi kutyája körében fog nyugodni.

Honfoglaló eleinknél szokás volt a harcos mellé elhantolni a lovát is.

Társa, segítője, szövetségese volt olykor életre-halálra. Közgondolkodástól függően minősíthetjük ezt barbarizmusnak épp úgy, mint szép gesztusnak; ősi szokásnak vagy pogány hiedelemnek.

Mindenesetre Európa értékrendje, ítélőképessége, világfelfogása abba az irányba tart szimbolikusan, de lassan szó szerint is, hogy ezentúl ha megdöglik egy kutya – melléje fogják temetni a gazdáját is.

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 25. 18:43
Állatoknak emberi jogokat vindikálni aljas libsi zsidó trükk. Bolond, aki ennek bedől. A kutya az kutya. Nem ember. Annyi joga van, amennyit a gazdája ad neki.
kishal
2024. augusztus 25. 17:12
Esetleg helyette Ungváryt nem lehetne mellétemetni? Most a napokban. Egy kis tapasztalat szerzés céljából. Nem, nem vagyok állat védő. Csak normális ember.
Oldalkosár
2024. augusztus 25. 16:28 Szerkesztve
Kiváló színész volt, egyéniség - de úgy látszik öreg korára meg is hülyült. Egy élő kutyát nem pusztítunk el csak azért, hogy velünk együtt porladjon. Amúgy ami késik nem múlik: ha majd a kutyus magától elpusztul, berakhatják Delon maradványai mellé a sírba. Hogy ezt Ungváry Zsolt nem fogja föl és ehelyett csípőből elkezdi a "haladárokat" hibáztatni (akiket én is gyűlölök), az szomorú.
Oszodibeszed
2024. augusztus 25. 14:42 Szerkesztve
A kutyáját simán mellé lehet helyezni - végakarata szerint. Amint kimúlt az állat. Euthanáziát viszont nem alkalmazunk egészséges állaton. Nem az egyiptomi fáraók világában élünk. Utolsó kívánságunk ugyanis nem lehet másik érző lény halála. Akkor se, ha imádjuk a filmcsillagot. Delon öreg bácsika lett, furát kért, kérése teljesíthető, de nem rögvest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!