Zsarolás és „szólásszabadság” brüsszeli módra – mutatjuk, miért akadt ki Elon Musk az Európai Bizottságra

2024. július 13. 13:10

Hemzseg a problémáktól az EU digitális szabályozása.

2024. július 13. 13:10

Az Európai Bizottság pénteken tájékoztatta az X internetes közösségi platformot (korábban Twitter) arról az előzetes álláspontjáról, hogy az amerikai platform megsértette a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) „a megtévesztő fiókokra” vonatkozó szabályozás, valamint a „hirdetések átláthatóságához” és az adataihoz való hozzáférés területén – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

Az Európai Bizottság közleményében leszögezte: a tartalom moderálásával és reklámozásával kapcsolatos „átláthatóság és elszámoltathatóság” a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok középpontjában áll. Részletes vizsgálatuk alapján ugyanakkor megállapították, hogy a platform a kék színű pipával ellátott, úgynevezett ellenőrzött jelzésű fiókok felületét úgy tervezte meg és üzemelteti, hogy az „nincs összhangban az iparági gyakorlattal”, és „félrevezeti” a felhasználókat. „Bizonyíték van arra, hogy rosszindulatú szereplők visszaélnek az ellenőrzött jelzést kapott fiókokkal a felhasználók megtévesztése érdekében” – fogalmaztak.

Amennyiben az Európai Bizottság előzetes megállapításai megerősítést nyernek, a brüsszeli testület meg nem felelésről szóló határozatot fogadhat el. A jogsértés megállapítása a szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után, és kötelezheti a platformüzemeltetőt, hogy tegyen intézkedéseket a jogsértés megszüntetésére – közölte az Európai Bizottság.

Elon Musk nyíltan reagált a fenyegetésre

A fenyegetésre válaszul Elon Musk azt írta az X-odalán, hogy az Európai Bizottság lényegében megzsarolta őket

Egy illegális, titkos alkut ajánlott neki: ha csendben cenzúrázunk anélkül, hogy bárkinek is szólnánk, nem bírságolnak meg minket”

– írta. A milliárdos leszögezte, hogy míg más közösségi média platformok elfogadták az alkut, az X nem tett így.

Az Európai Bizottság nem először megy neki Elon Musk közösségi oldalának, amelyen az versenytársaitól eltérően minimális a cenzúra. Két éve az Európai Unió nemrég tiltással fenyegette meg a Twittert, ha nem tartják be a tartalom moderálására vonatkozó szabályokat. Musk akkor nem vezette be az EU „ajánlásait”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabálya (DSA) hivatalosan az internet átláthatóságát hivatott szolgálni, és azt szabályozza, hogy a „illegális és káros” tartalmakat miként kell kezelniük az weboldalaknak. Persze azt, hogy mi a „káros és veszélyes” tartalom Brüsszel döntheti el éppen ahogy kedve van. 

Hemzseg a problémáktól a jogszabály

A Századvég elemzése szerint a DSA-val az Európai Bizottság elsősorban a választási kampányok befolyásolása. Az elemzés rávilágított a DSA főbb problémáira is. A DSA a legégetőbb problémákra nem kínál megoldást. Többek között a közösségi hálózatok saját szabályzatainak elsődlegességét bebetonozza a felhasználói jogokkal és érdekekkel szemben.

A jogszabály a végrehajtási eljárásaiba integrálta a „szakmainak” aposztrofált, azonban globális érdekcsoportok által mozgatott NGO szférát. 

Ennek komoly következményei lesznek: Nem hivatalos állami, vagy uniós szervek döntik el, hogy egy adott tartalom vajon esetleg „gyűlöletkeltő” tartalomnak, vagy éppen „álhírnek” minősül-e, hanem egy globális magán érdekcsoportok által mozgatott NGO-kból álló nemzetközi hálózat.

Eme NGO-k „szakvéleményére” hivatkozva bármely szolgáltató már kvázi „jogszerűen” távolíthatja el a kérdéses tartalmat a felületeikről. Azaz innentől már egy „külsősnek” és „függetlennek” mondott döntésre is hivatkozhat, nem neki kell – saját döntését felvállalva – indokolnia a cenzúrát. Ráadásul az NGO-k megállapítása alapján az EU
Bizottsága – mint a legfőbb uniós végrehajtó szerv – ennek alapján különféle jogi / politikai eljárásokat is indíthat. 

A DSA ugyanakkor nem tartalmaz semmilyen, a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését biztosító „garanciális” rendelkezést – mutatott rá a Századvég.

Ezt is ajánljuk a témában

A tényellenőrzés új európai hálózata

Az EU a DSA által biztosított új jogi kereteken belül Európa-szerte számos, új tartalomminősítő és tényellenőrző szervezet létrejöttét szervezte meg, illetve támogatta.

Ezen szervezetek döntő többsége mögött azonban olyan globalista érdekkörök állnak, mint pl. a Soros-hálózat.

Ezeket a DSA szorosan együttműködő hálózatokba integrálta. A Századvég azt is kiemelte, hogy az EU „önszabályozási magatartási kódexeiben” de iure önkéntes a részvétel, de facto viszont kötelező, ahogy azt a X esete is mutatja.

Mi a helyzet Magyarországgal?

A Századvég megállapításai szerint az új EU szabályozásra, a hazánkban működő globalista szervezetek nagyon hamar reagáltak: haladéktalanul regisztráltatták magukat a fenti hálózatokba, így ezek már részei az új uniós eljárási / jogalkalmazási rendszernek.

A közös bennük, hogy kivétel nélkül, mindannyian a Soros-hálózat tagjai. (Pl.: Political Capital, 444-Lakmusz, Mérték Médiaelemző Műhely.) Ezek már mind részesültek igen nagy összegű (összesen több száz millió forint nagyságrendű) uniós anyagi támogatásokban is a tevékenységükhöz.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. július 13. 20:17
Átjárja a korrupció az EU vezetését. Az aljas módszerek, a nyugati banda legfőbb eszközei. Ma meg csak kvóta picsák marnak fel milliókat a semmire és élveznek büntetlenséget mert ugye ez az Ursula pfizerleyen megúszott már annyi dolgot, csak mert német
figyelő4322
2024. július 13. 19:18
Janika50 2024. július 13. 16:38 "Mi ez ha nem az újjáéledő bolsevizmus. Esetleg soha nem is múllott el?" Valóban, ez egy aktuális probléma- felvetés. Dióhéjban: szerintem soha nem is távozott, főleg nem halt meg a bolsevizmus. Egyszerűen újratendezték soraikat. A bolsevik Szovjetunió ugyan tényleg kimúlt (hála az égnek), de a bolsevik ideológia átköltözött nyugatabbra. Tehát Nyugat- Európába és Amerókába is! Ott aztán újraszerveződött, erőre kapott, és már totális hatalom- átvételre készül!
Janika50
2024. július 13. 16:38
Ez a feneketlen műsor is bizonyittja, hosszú távon nem a Sztalinizmus diadalmaskodott, hanem a Trockij-izmus. Hiába végezte jégcsákánnal a koponyájában, szelleme tovább él. A Demokratapárt usákéknál, az Eu csúcservei és ha hinni lehet a hireknek egy diszkomcsi lesz a francia miniszterelnök. Tizegynéhány százalék szavazó támogatásával. Mi ez ha nem az újjáéledő bolsevizmus. Esetleg soha nem is múllott el?
kunfia1
2024. július 13. 16:16
Lehet egy nonek fasza? Igen? Nem? Ha igent irsz, egy aljas hazug geci vagy. Neked igen, faszfej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!