Zöld átállás: több száz éves német falut számol fel a szénipar

2024. július 10. 11:42

Ledózerólnak egy szászországi falut, mert kell a hely a szénbányának.

2024. július 10. 11:42
Climate activists cancel protest camp in Mühlrose

Nyitókép: ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A helyiek tiltakozása, valamint Németország zöld irányváltása ellenére a szászországi Mühlrose a szénbányászat áldozatává válik – számolt be a Világgazdaság. 

A falu 200 lakójának el kell költöznie, mert a szénfejtés eléri Mühlrose területét is: a házakat ledózerolják, a települést pedig elnyeli a bánya. 

A falu a Cseh Köztársaság, Lengyelország és az egykori Kelet-Németország találkozásánál fekszik, amely valamikor a kommunista országok szénbányászati központja volt. Mivel Németország bezárta atomerőműveit, és a háború miatt nem jön orosz gáz, ezért az ország visszatért a barnaszénhez. 

Mühlrose így közvetlenül az orosz-ukrán háború és a zöld program vesztesévé vált: a LEAG áramtermelő vállalat külszíni fejtése miatt a falu épületeinek kétharmadát már el is bontották.

„Ez hihetetlen. Miközben mindenki az energetikai átállásról beszél, lebontanak egy falut a szénért” 

– mondta Jadwiga Mahling helyi protestáns lelkész. 

A falusiak már egy ideje maguktól megkezdték az elvándorlást. „A lakosok egyszerűen nem bírták, hogy naponta kell ablakot pucolniuk” – hangsúlyozta Robert Sprejz  polgármester. A LEAG tervei szerint az év végéig birtokba veheti az összes földterületet, és 2029-ben megkezdik a kitermelést az egykori falu területén, ami így több évszázad után eltűnik a föld színéről. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bf109g14
2024. július 11. 09:32
Döbbenetes ez a zöld fejlődés. A sok sötétzöld favédő idiótának üzenem, irány a fejlettnyugat, lenne mit megvédeni. Érdemes megnézni google maps-en a helyet, elrettentésül. Nemcsak ez a falu, de mezőgazdasági területek, erdők alakulnak át holdbéli tájjá, háttérben egy gőzölgő-füstölő szénerőművel. Csak ízelítőnek: h t t p s://maps.app.goo.gl/7r6V6TUBBMqiouEG8 (kommentmotor nem enged direkt linket, szóközt ki kell törölni a https-ből)
survivor
2024. július 11. 08:49
Nem véres szén...
atti64
2024. július 10. 17:54
SZENERÖMÜ??????A NÉMETEK MÁR RÉG MEGBOLONDULTAK!!!!!!!!!!!!!HOGY MINDEN VEZETÖ SEGGFEJ FULLADJATOK MEG A SZÉNBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
augustus2-0
2024. július 10. 17:26
De akkor nem egy többszáz éves falut számolnak föl, hanem több, kereken száz évest, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!