Von der Leyen döntött: megbünteti Magyarországot, újabb ürügyet talált

2024. július 16. 08:50

Az Európai Bizottság elnöke nem engedi a biztosait a Tanács informális üléseire, mert Orbán Viktort az ukrán, a kínai, a török és az amerikai elnök mellett Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt a tűzszünet lehetőségéről.

2024. július 16. 08:50
null

Nyitókép: AFP/Urs Flueeeler 

A magyar elnökség kezdetét jelző közelmúltbéli fejlemények fényében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen úgy döntött, hogy a Bizottság a Tanács informális ülésein csak vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát – írja a Reuters Eric Mamer szóvivőre hivatkozva. A fejlemények alatt nyilván arra utal, hogy Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, ám az ezzel kapcsolatos beszámolók a legritkább esetben teszik hozzá, hogy a magyar kormányfő tárgyalt az ukrán, a kínai, a török és az amerikai elnökkel, valamint Donald Trumppal is a mielőbbi ukrajnai tűzszünet érdekében.

A lap szerint

azzal, hogy nem küld biztosokat a soros magyar EU-elnökség által szervezett ülésekre, gyakorlatilag leminősíti az EU végrehajtó testületének részvételét.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter rámutatott, a Bizottság az EU intézménye, és nem válogathatja össze azokat a tagállamokat, amelyekkel együtt kíván működni, míg Gál Kinga, a Fidesz alelnöke szerint a lépés csupán von der Leyen választási kampányának a része.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek adott interjúban azt mondta, Magyarországot nem lehet elhallgattatni, és abban sem érez nagy drámát, ha például miniszter helyett államtitkár érkezik egy közlekedési témájú uniós dosszié megtárgyalására, mert az ügymenet így is megy tovább. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 488 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000032
2024. augusztus 23. 15:10
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­­k­e­l­d­ ­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Janika50
2024. július 17. 07:17
Remélem soha nem teszi a lábát Hazánk Szent Földjére!
Kamcsatka5
2024. július 16. 16:51
Szarszagúnéni, nemsokára behátrálsz a klotyóba!
jooeee
2024. július 16. 16:41
Remélem ezt a lotyót nem választják újra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!