Váratlan fordulat a Magyarország elleni harcban – nagyon csúnyán felsültek a spanyolok

2024. július 29. 09:46

A Skoda mégsem kíván ajánlatot tenni a Talgo vonatgyártóért, így bár a spanyol kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az évszázad magyar felvásárlási üzletét, gyakorlatilag kifogyott az opciókból, csak az időhúzás maradt.

2024. július 29. 09:46
Talgo, Ganz-MaVag

Nyitókép: El Debate/Lu Tolstova

A Skoda arról tájékoztatta a Talgo vonatgyártót, hogy az iparági fúzió lehetőségének feltérképezése után úgy döntött, nincs szándékában felvásárlási ajánlatot tenni – írja az ABC.

A csehek bejelentése hatalmas csapás a spanyol kormánynak, amely jobboldali és orosz kapcsolatokra hivatkozva mindent, de tényleg mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza az évszázad magyar felvásárlási üzletét, azaz a Ganz-MaVag ajánlatát.

Eközben az El Debate már Óscar Puente közlekedési miniszteren gúnyolódik, aki előbb a hazai cégeknek könyörgött, hogy akár a spanyol adófizetők pénzével támogatva szálljanak harcba a vonatgyártóért, majd más uniós országok nagyvállalatainál kopogtatott.

„Bár a Talgo igazgatótanácsa örömmel fogadta a magyar ajánlatot, a kormány a Covid-időszakban született jogszabályt alkalmazva akadályozza meg az üzletet, stratégiai jelentőségre hivatkozva" – állapítja meg a cikk, amely szerint az Európai Bíróság biztosan Magyarországnak adna igazat, ha elé kerül az ügy, még akkor is, ha Madrid ideológiailag közelebb áll hozzá, mint Budapest.

A spanyol kormány mindenesetre nem adja fel: pénteken jelezte a Ganz-MaVagnak, hogy felfüggeszti a felvásárlás jóváhagyására kiszabott augusztusi határidőt, így további három hónapja lesz dönteni az ajánlatról.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 27. 22:08
Annyira felsültek,hogy nem adták oda az oligarchánknak...🫠
diodoro3
2024. július 30. 09:22
“Reszelő Aladár 2024. július 30. 08:01 Akkor ideje lenne rendesen megfenyegetni őket egy perrel. Minket” Nem eri meg Idohuzas es nekunk sajat vasuti fejlesztesekhez is kell gyartoi kapacitas
Ehetős Odó
2024. július 30. 09:06
Egy Franco kellene már, hogy gatyába rázza újra ezeket a koszos spanyolokat.
gekk
2024. július 30. 08:56
Magyarország elleni harc? Hol, szoponcok? Inkább az illibsi orbitstrómanok elleni berzenkedés. Ugyeugye ostoba szoponcok......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!