Sistergős pofonba szaladt bele Donald Tusk – erre akár a koalíció is rámehet

2024. július 12. 22:47

Nem sikerült enyhíteniük az abortusztörvényen.

2024. július 12. 22:47
German Chancellor Olaf Scholz Visits Poland

Nyitókép: Omar Marques/Getty Images

Ha van megkerülhetetlen törésvonal a lengyel társadalomban, az az abortusz kérdés. Ennek kapcsán került kellemetlen helyszetbe Donald Tusk miniszterelnök, ugyanis nem sikerült megváltoztatnia a lengyel parlamentnek, a korábban a Jog és Igazságosság (PiS) párt által bevezetett szigorú abortusztörvényt – írta meg a Financial Times.

Tusk terve ott bukott el, hogy a kormánykoalíció egyik tagpártja végül nem támogatta az enyhítésről szóló javaslatot. 

A Lengyel Néppárt (PSL), a kormánykoalíció legkonzervatívabb tagja, a jobboldali PiS vezette ellenzékkel szavazott a módosítás ellen. A javasolt módosítás megszüntette volna az abortuszban segédkezők büntethetőségét, legyen szó műtéti beavatkozásról vagy abortusztabletta beadásáról. Jelenleg az ilyen cselekedetek akár három év börtönbüntetéssel is járhatnak. Annak dacára, hogy a jelenlegi szabályozás sokak számára túlságosan szigorú lehet, a feltételezett társadalmi ellenállás miatt, annak megváltoztatása a jelek szerint túl magas politikai kockázatot jelent.

A szavazás eredménye súlyos csapást jelent Donald Tusk számára, aki tavaly decemberben vette át a kormányfői posztot egy szivárványkoalíció élén, amely a jobbközéptől a baloldalig terjed. Tusk megválasztásakor azt ígérte, enyhíti Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozását, amely 2020-as bevezetése idején hatalmas tüntetéseket váltott ki Lengyelország-szerte.

A pénteki szavazáson 218 képviselő voksolt az enyhítés ellen, 215 képviselő ellenében. Ketten tartózkodtak, miközben a PSL-ből négy képviselő igent mondott a módosításra.

A módosítást beterjesztő Baloldal nevű pártszövetség ígérte, hogy hamarosan újabb kísérletet tesznek az abortusztörvény enyhítésére. Még ha a törvényt sikerült is volna megszavazni, Andrzej Duda, a PiS által támogatott államfő, azt ígérte, hogy meg fogja vétózni azt. Duda mandátuma jövőre fog lejárni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. július 24. 14:02
Ez van, ha szembe szélbe ereszted! Brüsszingtonban is közel az idő, amikor a salakanyag a nyakba dől!
victory
2024. július 23. 16:16
Hogy örültek volna a woke-fanok… agymosással kezdődik…
kircike
2024. július 19. 09:04
TUSKÓ! Megnézheti magát a Lengyel nép pár év múlva!
Beszélgető
2024. július 13. 16:58
Mindegy mi rohasztja szét a tuskó takonykoalícióját, csak minél előbb történjen meg, mielőtt teljesen odavész a lengyel nép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!