Senkinek nincs többsége – ki fogja így kormányozni Franciaországot?

2024. július 11. 16:09

Messze még bármilyen kormányalakítás a nyáron olimpiát rendező országban.

2024. július 11. 16:09
null

Nyitóképen: Emmanuel Macron francia elnök (fotó: Yoan VALAT / POOL / AFP)

A kétfordulós francia nemzetgyűlési választás második, vasárnap lezajlott voksolása nem egy politikai dráma végét, hanem csak elejét jelentette. Mint ismert, a választáson egyik nagy erő sem tudott egyedül többséget szerezni a Nemzetgyűlésben. Ráadásul első helyen futott be az egyesült baloldal, 

amelynek radikális vezetői és hangadói vannak, köztük a kommunistákkal, akik máris a hatalmat követelik maguknak.

A második helyre a baloldallal való kölcsönös visszaléptetések révén felküzdötte magát Emmanuel Macron centrista-liberális pártja, de kérdés, mihez kezdenek ezzel a nemzetgyűlési játszmákban.

A választáson messze a legtöbb szavazatot megszerző, ámde a kétfordulós és egyéni körzetekre alapuló francia rendszer sajátosságai miatt harmadik helyre visszacsúszó Nemzeti Tömörülés pedig megint csak lemaradt a hatalomátvételről.

A Politico részletes cikkben fejti ki, hogy áll most a francia politika. Nos, kaotikusan. Mivel senkinek nincs többsége, ezért senki nem tud előállni egy többségre esélyes kormányfőjelölt nevével anélkül, hogy egy másik nagy táborral előzőleg ne egyeztette volna le a jelöltet.

A francia alkotmány szerint az államfő jelöli ki a miniszterelnököt, de kinevezéséhez szükség van a Nemzetgyűlés többségének támogatására. 

A középen álló Macronnak a siker érdekében vagy a baloldallal, vagy Le Penékkel kellene megegyeznie

– az utóbbi meglehetősen elképzelhetetlennek tűnik.

A választáson nyertes baloldal viszont értelemszerűen magának vindikálja a kormányfő jelölését és a kormányalakítást. Az egyesült baloldal pártjai jelenleg arról tárgyalnak, ki lehetne közös jelöltjük a kormányfőségre.

Macron elnök eközben arról beszél, hogy egy „szolid, szükségszerűen plurális koalícióra, egy republikánus frontra” van szükség a kormányzás érdekében. 

Ez jelentheti azt a megoldást is, hogy a saját pártjára támaszkodva megpróbálna a Macron felé nyitott mérsékelt jobboldali republikánus képviselőkből, valamint a baloldali szövetség mérsékelt tagjaiból, például a szocialistákból 

egy centrista, valóban plurális többséget varázsolni a parlamentben.

Ehhez viszont, ahogy Macron is fogalmazott, még idő kell.

A francia politika órája mindenesetre tovább ketyeg: július 18-án, egy hét múlva ül össze az új Nemzetgyűlés, ahol parlamenti elnököt kell választaniuk. Többfordulós választással végül az akár az abszolút többség nélkül a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el ezt a tisztséget – előzetes megállapodások nélkül tehát ez valószínűleg a baloldal jelöltje lesz. A nagy francia játszma onnan folytatódik majd tovább.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. július 12. 09:48
Majd leckéket vesznek a belgáktól, akik a kormány nélküli kormányzás európai rekorderei a demokrácia nagyobb dicsőségére.
Infidel
2024. július 12. 08:17
…ha még sokat tökölödnek akkor Allah.
Patika
2024. július 12. 04:36
Vilégos Macron buktája, mégis itt van. =ő még itt van (még viccnek is rossz)
robag7
2024. július 11. 18:42
Én szívesen kormányozom Franciaországot. Vállalom az alábbi feltételekkel: 1. Tejhatalmat kapok. És életem végéig királyként élhetek. Ennyi. Vállalom a hadseregem és a rendőrségem segítségével a bűnözés minimálisra szorítását, a terrorista szimpatizánsok, lázító imámok, stb Európából való deportálását, továbbá Franciaorsz. Eu-ból való kiléptetését és társulási szerződés megkötését. Zárásképp elaknásíttatom Franciaorsz. határait és fegyveres határőrizetet vezettetek be, valamint kötelezővé teszem az új állampolgárok számára a keresztény hit felvételét, amit disznóhús evéssel kell tanúk előtt bizonyítani. A nem keresztény állampolgárok, elsősorban moszlimok tripla büntetési tételekkel lesznek sújtva bűncselekmény elkövetése esetén vagy deportálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!