„Scholz gyenge, egyszerűen nem olyan, mint Merkel” – váratlan helyről kapott pofont a német kancellár

2024. július 26. 22:02

Keményen beszólt az Economist a német kormánynak.

2024. július 26. 22:02
Federal Chancellor Scholz's summer press conference

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár /Britta Pedersen/ DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Kezd problémává válni, hogy Németország nem képes az EU vezetésére, és ezért a gyenge kancellár és az állandóan veszekedő koalíciós kormány a felelős – olvasható az Economist cikkében. A lap szerint a 2010-es években, mikor az Unióban egyik válság követte a másikat, az egyetlen állandóságot Németország jelentette, és az egész kontinens számíthatott Angela Merkelre. Az Economist egyenesen „csillagnak” nevezi Merkelt, aki körül egész Európa forgott. Senki nem tudta kikerülni Németországot. Mostanában azonban a lap szerint mindenki a németekre panaszkodik. 

Kancellárként Scholz nem rendelkezik Merkel türelmes tárgyalási képességével. Az EU vezetők csúcstalálkozóin elmondja a német álláspontot és meglepettnek tűnik, ha a többiek nem értenek vele egyet” 

– írja az Economist. 

A lap szerint vannak dolgok, amelyek még így is működnek: pozitívumként említik meg Németország válaszát az orosz invázióra. Azonban a cikk szerint a németek szövetségesei a legtöbbször mégis csalódni kénytelenek. Az Economist felidézi, hogy Scholz megígérte 2021-ben, hogy Németország „különleges felelősséget” vállal Európáért. 

Német támogatás hiányában sok fontos EU ügy nem tud előrehaladni – írják. 

„Az EU Ukrajnával és más országokkal való bővítését Scholz a geopolitikai Európa prioritásaként jelölte meg. Ahhoz azonban, hogy a folyamat ne akadjon el a bürokráciában, Németországnak más, szkeptikusabb kormányok elé kell vinnie az ügyet” – olvasható a cikkben. A lap szerint az EU-nak a növekedésre való felkészülés során önmagát is meg kell reformálnia, például a drága agrárpolitikájának megváltoztatásával és a nemzeti vétójogok megnyirbálásával. 

Az Economist szerint komoly veszélye van annak, hogy a német kormány saját belháborúival lesz elfoglalva a 2025-ös választás előtt, ahelyett, hogy szembe nézne Európa gazdasági stagnálásával és a geopolitikai kihívásokkal. A cikk végül felszólítja Németországot és a kancellárt: szedjék össze magukat!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­­k­e­l­­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­i­ ­­p­­u­­n­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
esvany-0
2024. július 27. 06:39
"Kezd problémává válni, hogy Németország nem képes az EU vezetésére" Az EU vezetésére??? Ki az az elmeroggyant, aki még nem vette észre, hogy az EU-t már rég az Óperencián túlról dirigálják? A bevándoroltatás, a gendermaszlag terjesztése, az Északi Áramlatok felrobbantásának eltűrése, az ukrajnai háború támogatása, az Oroszországgal és a Kínával korábban jól működő gazdasági kapcsolatok megrontása talán Európa érdeke?
Szerintem
2024. július 27. 06:26
"Kezd problémává válni, hogy Németország nem képes az EU vezetésére" Miért kellene, hogy bármelyik tagország is az EU vezetője legyen, a többiek felett? Normálisan az EU vezetése, az elvileg egyenrangú tagországok érdekeinek eredője.
atti64
2024. július 27. 05:38
NE IS VEZESSÉK A NÉMETEK AZ UNIOT!!!!!!!!!!!!!HÁNYOK TÖLÜK IDIOTÁK MIND KIVÉTEL NÉLKÜL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!