Rendhagyóra és kissé szomorkásra sikeredett az idei katonai parádé Párizsban

2024. július 15. 07:16

Az országban lévő egyre nagyobb feszültség mindent beárnyékol.

2024. július 15. 07:16
Paris Celebrates Bastille Day 2024 With Olympic Spirit

Nyitókép: Pierre Suu/Getty Images

Párizsban az idei július 14-i katonai parádé rendhagyó és kissé szomorkás volt. A kormányválság és a közelgő olimpiai játékok miatt a megszokott útvonalról letértek a parádézó katonai alakulatok. Különleges vendégként pedig ezúttal az olimpiai láng érkezett – írta meg az RFI francia hírportál.

A francia nemzeti ünnepen az olimpiai láng érkezése és a két hét múlva kezdődő játékok miatt a hagyományos katonai felvonulást átirányították a Champs-Élysées-ről az Avenue Fochra, és csökkentették a részt vevő katonai kontingens méretét is.

A felvonulás tisztelgett azok előtt, akik 80 évvel ezelőtt felszabadították Franciaországot a náci megszállás alól. Felelevenítették az 1944. június 6-i partraszállást, a D-napot, és bemutatták annak a 31 országnak a katonáit, amelyek hozzájárultak a felszabadításhoz. Ezek közül mintegy fele olyan afrikai ország, amely a II. világháború alatt francia gyarmati uralom alatt állt.

Összesen 4000 gyalogos katona és 162 lovas vonult végig az Avenue Fochon egy feszesen megkoreografált show keretében, miközben 45 repülőgép és 22 helikopter szállt a fejük fölött. Az idei rendezvényen azonban nem vett részt tank vagy páncélozott jármű.

Thibault Vallette ezredes, a Cadre Noir de Saumur elit lovasiskola tagja és 2016-os riói aranyérmes lovas volt a fáklyavivő. A váltófutók ezután körbeviszik a lángot a fővárosban, kezdve a Notre-Dame székesegyházzal, a történelmi Sorbonne egyetemmel és a Louvre múzeummal, majd hétfőn további párizsi nevezetességekhez indulnak.

A kormányválság árnyéka

Az ünnepég Emmanuel Macron elnök figyelmét talán egy pillanatra elvonta a politikai zűrzavarról, amelyet az előrehozott választások kiírása okozott. A nemzetgyűlés ugyanis patthelyzetbe került. Gabriel Attal miniszterelnök ugyan ügyvezetőként továbbra is hivatalban maradt, de a Macron-párti képviselők számának csökkenésével könnyedén leszavazhatóvá váltak.

Attal várhatóan napokon belül távozik hivatalából, miközben a baloldali Új Népfront szövetség (NFP) aligha tud megegyezni utódjáról. Szombaton Macron kijelentette, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és sürgette a védelmi kiadások növelését, amely többek között a jelenlegi kényelmetlen politikai helyzetet és a kormány népszerűségvesztését okozta.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. július 15. 09:00
A franciákat lassan törölhetjük az európai nemzetek sorából... Egyre dominánsabb az afrikai származás, eredet... A fekete Evra, a francia focicsapat bal-hátvédje, mikor rákérdeztek a több mint húsz élő testvérére, derűsen vetette oda, az öregem (apám) nem szeretett Tv-t nézni... Ennyit Európa jövőjéről..!
Bácskai Bicska
2024. július 15. 08:22 Szerkesztve
Nálunk, a hajdani Jugoszláv Néphadseregben volt egy mondás, megpróbálom lefordítani: "Buta, mint egy bolgár, gyenge, mint egy olasz és gyáva, mint egy francia katona". Ha eltekintünk a sztereotip megközelítéstől, azért némi igazság felsejlik az általánosító bölcsességben. Tudom, nem az idegenlégió zsoldosai adják a francúz haderő gerincét, de lássuk be: az utóbbi százhúsz év katonai sikerei éppenséggel csak úgy értelmezhetők a franciák erényei között, ahogy a dákok dicső öröksége illetné a románokat. Kínos. Parádézni ettől persze még szerethet egy nemzet. Mi is pukkantgatunk Szent Istvánkor. (Édeskeveseket érdekel, hogy nekem nem tetszik, de ettől még a tűzijáték marad.) A Diadalív alatt meg hadd masírozzon a díszgárda, élére vasalt nadrágban. Micron legalább egy kicsit Napóleonnak képzelheti magát. Ki ne kiskatonázott volna gyerekkorában? Csak a francia elnökkel szemben mellettünk nem figyelt kiskosztümben a tulajdon anyánk...
5m007h 0p3ra70r
2024. július 15. 07:57
Minek mentek oda.
machet
2024. július 15. 07:51
Macron mellett az valami guminő?Szegény ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!