Rendbontás tört ki a Downing Street közelében a southporti halálos késelés miatt

2024. július 31. 22:18

Rendbontás tört ki a brit kormányfői hivatal, a londoni Downing Street közelében szerda este a southporti halálos késelés nyomán.

2024. július 31. 22:18
Rishi Sunak departs Downing Street for PMQs in London

Nyitókép: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Televíziós felvételek tanúsága szerint dulakodás alakult ki a rendfenntartó szervek és brit aktivisták között. A tüntetők palackokat, italosdobozokat, valamint petárdákat dobáltak a Downing Street kerítéséhez. A Sky News tévécsatorna jelentése szerint a rendőrség egy tucat embert előállított.

A megmozdulást „Enough is enough” (Elég volt) jelszóval szervezték, a részvevők pedig azt skandálták, hogy „Mentsétek meg a gyermekeinket”, „Vissza akarjuk kapni az országunkat”, és hangosbemondókon az illegális bevándorlás megfékezését követelték.

A tüntetők azt vetik a brit hatóságok szemére, hogy igyekeznek eltussolni a southporti elkövető származását. Egyes híradások azt kezdték el ugyanis terjeszteni, hogy illegálisan érkezett muszlim menedékkérőről van szó, bár a rendőrség közölte, hogy egy Nagy-Britanniában született 17 éves fiút gyanúsítanak a késeléssel.

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késelt halálra egy támadó egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon. 

A késelésben további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

A rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt. A késeléssel gyanúsított fiatalt még hétfőn őrizetbe vették, a rendőrség szerdán újfent megerősítette, hogy az illető Nagy-Britanniában született.

Southportban kedden este tüntetők rendőrségi furgonokat gyújtottak fel, és kerítésekből kibontott téglákkal, üvegekkel és tűzijátékokkal dobálták a rendőröket és a város mecseténél parkoló autókat.

Ezt is ajánljuk a témában

A rendőrség szerint a zavargások résztvevőinek többsége nem helybéli volt, és nagyrészt egy szélsőjobboldali, iszlámellenes csoport, az English Defence League támogatói közül került ki. Ötvenhárom rendőr sérült meg, nyolcan közülük súlyosan.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2024. augusztus 01. 16:54
apa, kezdődhetne már...
orokkuruc-2
2024. augusztus 01. 16:29
madárinfluencer 2024. augusztus 01. 08:45 .. értették a jónépek, mit írsz be..?
madárinfluencer
2024. augusztus 01. 08:45
Mi ez a bűn ahhoz képest, hogy Magyarországon egy pedofil bűnöst mentegető, nem pedofil elkövető kegyelmet kapott néhány hónapi börtönbüntetés alól! Remélem Angliában nem mond le senki!
Majdmegmondom
2024. augusztus 01. 05:20
Nincs mit tenni, ha az ugandai patkány cselekedete nem terrorrcselekmény és a gyermekek melletti kiállás szélsőjobbos migráns ellenesség, akkor a britek elvesztek végleg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!