Partiállatok: Kokaint találtak a cápákban a brazil vizeken

2024. július 23. 19:51

A Rio de Janeiro partjainál élő cápák izmaiban és májában magas kokainszintet találtak a tudósok. Az Oswaldo Cruz Alapítvány kutatása szerint a kokain illegális laboratóriumokból vagy droghasználók ürülékén keresztül kerülhetett a vízbe.

2024. július 23. 19:51
null

Nyitókép: YouTube

A brazíliai partoknál található cápákban kokaint találtak, állítják brazil tudósok, írta meg a BBC.

Tizenhárom brazil élesorrú cápát vizsgáltak meg a Rio de Janeiro közeli partoknál, és az eredmény megdöbbentette a tudósokat: izmaikban és májukban igen magas kokainszintet találtak. 

A koncentrációk akár százszor magasabbak voltak, mint más vízi állatoknál korábban jelentett szintek. Az Oswaldo Cruz Alapítvány által végzett kutatás az első, amely kimutatta a kokain jelenlétét cápákban. A szakértők szerint a kokain illegális laboratóriumokból vagy droghasználók ürülékén keresztül jut a vizekbe. Az is elképzelhető, hogy a tengeren elveszett vagy kidobott kokaincsomagok is forrásként szolgálnak, bár ez kevésbé valószínű.

Scientists use bait and hooks to explore the lives of sharks
Élesorrú cápa (Kép: Tegan Johnston/Raleigh News & Observer/Tribune News Service/Getty Images)

Sara Novais, a Leiria Politechnikai Egyetem Tengeri és Környezettudományi Központjának ökotoxikológusa a Science magazinnak elmondta, hogy az eredmények „nagyon fontosak és potenciálisan aggasztóak”. 

Az összes vizsgált nőstény cápa vemhes volt, de a kokainexpozíció következményei a magzatokra nézve egyelőre ismeretlenek, valamint további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a kokain megváltoztatja-e a cápák viselkedését. Korábbi kutatások azonban már kimutatták, hogy a drogok valószínűleg hasonló hatással vannak az állatokra, mint az emberekre, tehát sokkal agresszívabbá is válhatnak tőle.

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­k­­­e­­­l­d­­­ ­a­ ­­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­p­u­­n­c­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
orokkuruc-2
2024. július 23. 20:01
még véletlenül sem azokból csomagokból amiket a csempészhajókból dobálnak ki a rendőrök miatt.
5m007h 0p3ra70r
2024. július 23. 19:55
Hamarosan növekvő kereslet lesz a feketepiacon brazil capákra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!