Óriási pusztítást végzett a Gaemi tájfun, egy hajó elsüllyedt, több ember eltűnt

2024. július 25. 08:00

A tájfun eddig három halálos áldozatot követelt Tajvanon és több, mint húszat a Fülöp-szigeteken, miközben több ezer embert kényszerített otthona elhagyására. A vihar várhatóan Kína szárazföldi területe felé folytatja útját, ahol további károkra számítanak.

2024. július 25. 08:00
Preparations for Typhoon Gaemi in Taiwan

Nyitókép: Daniel Ceng/Anadolu/Getty Images

Tajvan katasztrófavédelmi egységei egy teherszállító hajót keresnek, amely kilenc fős legénységgel a fedélzetén elsüllyedt a sziget déli partjainál. A tanzániai zászló alatt közlekedő teherhajó a déli Kaohsiung kikötőváros közelében volt, amikor Tajvant elérte a Gaemi tájfun, írta meg a BBC.

A vihar folyamatos esőt hozott a Fülöp-szigetekre is, ahol egy közel 1,5 millió liter ipari üzemanyagot szállító tartályhajó felborult. Az MT Terra Nova nevű hajó tizenhat fős legénységét kimentették, míg egy ember továbbra is eltűntként szerepel – közölte Jaime Bautista közlekedési miniszter.

A Gaemi tájfun szerdán érte el Tajvan keleti partját, ahol három ember halálát okozta már, és több százan megsérültek – közölték a hatóságok. 

Mielőtt Tajvant elérte volna, a Gaemi tájfun a Fülöp-szigeteken is pusztított, ahol több, mint 20 ember halt meg. A szakemberek szerint a tájfun áthalad Tajvanon, majd Kína szárazföldi területén, Fujian tartományban is lecsap.

Typhoon Gaemi Brings Flooding To Manila
Légi felvételen láthatóak azok az uszályok, amelyek a Gaemi tájfun pusztítása során egy hídnak ütköztek 2024. július 25-én, Pasigban, Manilában, a Fülöp-szigeteken. A tájfun által felerősített monszunesők áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak a Fülöp-szigeteken, legalább 22 halálesetet eredményezve és több mint 600 ezer embert kényszerítve otthonaik elhagyására. A tájfun ugyan nem érte el a Fülöp-szigeteket, de felerősítette a monszunesőket. A főváros, Manila környékén a kormányzati munkákat és az iskolákat felfüggesztették az éjszakai áradások miatt. (Fotó: Ezra Acayan/Getty Images)

Tajvan parti őrsége közölte, hogy a partjainál felborult Fu Shun teherhajó fedélzetén kilenc mianmari állampolgár tartózkodott. Hozzátették, hogy a tájfun során három másik külföldi hajó is zátonyra futott, de a legénység biztonságban vannak.

Tajvanon a vihar miatt a hatóságok lemondták a sziget legnagyobb éves katonai gyakorlatának egyes részeit, valamint szinte az összes belföldi járatot és több mint 200 nemzetközi járatot is töröltek. A sziget Központi Meteorológiai Hivatala pedig a legsúlyosabb földi figyelmeztetést adta ki Tajvan egész területére.

A három tajvani halálos áldozat egyike egy motoros volt, akit egy kidőlő fa sodort el, egy másik személyt pedig egy felborult markológép zúzott halálra. 

A szigeten ideiglenesen több mint 8000 embert evakuáltak a helyi hatóságok.

Gaemi szerdán éjfél körül érte el Tajvan partjait, az északkeleti Yilan megyénél. Szerdán a kormány szükséghelyzetet hirdetett, felfüggesztve a munkát és az oktatást szinte az egész szigeten. Csütörtökön az iskolák és irodák zárva maradtak, míg a tajvani járatokat is törölték. A fővárosban, Taipeiben az emberek már felhalmoztak élelmiszereket, mivel áremelkedésekre számítanak a tájfun elvonulása után.

A tájfun eredetileg északabbra volt várható, de Tajvan északi hegyei kissé délre terelték Hualien város felé. A természeti csapás várhatóan gyengülni fog, amint áthalad Tajvan hegyvidéki területein, majd a szakértők szerint újra erőre kap a Tajvani-szoroson át Kína felé. 

A második földet érés várhatóan csütörtökön történik meg a délkelet-kínai Fujian tartományban. 

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
wadcutter
2024. július 25. 08:55
megcsapta a sárkány lehelete
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!