Olaszország kulcskérdésben állt ki a magyar álláspont mellett

2024. július 15. 19:14

A hazánk által is támogatott megoldás mellett már az olaszok is rendkívül elkötelezettek.

2024. július 15. 19:14
Operations At Paks Nuclear Power Plant

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Az elmúlt évek energiát érintő ellátásbiztonsági kihívásai egyre több országot ébresztettek rá, hogy átgondolják a korábban elutasított atomenergiához való hozzáállásukat. A hazánk által is támogatott megoldás mellett már Olaszország is rendkívül elkötelezett. Felismerték, amit a magyar kormány is hangsúlyoz: az ország vezetésének kötelessége az energiaellátás biztosítása.

Korábban Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Európai Unió két részre szakadt az atomenergia kérdésében, s Magyarország az ezt támogató, Franciaország vezette blokk tagja.

A nukleáris energiával szembeni támadások semmiféle ténybeli megalapozottsággal nem rendelkeznek, azok kizárólag ideológiai alapon állnak”

– vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezt is ajánljuk a témában

„Egy csernobilihez hasonló malőr nem tud megtörténni” – Világrend

Videó

Milyen érvek szólnak az atomenergia mellett, és mik ellene? Miért szereli le reaktorait Németország, és miért építi azokat Franciaország? Hogyan áll a magyar energiabiztonság, és ebben mi a szerepe Paks 1-nek és Paks 2-nek? A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját kérdeztünk podcast-műsorunkban.

Gilberto Pichetto Fratin Olaszország környezetvédelmi és energiabiztonsági minisztere a Financial Timesnak adott interjújában kijelentette, Róma olyan jogszabály bevezetését tervezi, amely lehetővé teszi a kis moduláris atomreaktorokba történő beruházásokat.

Az atomenergia Olaszországban is reneszánszát éli

– fogalmazott az olasz politikus a lapnak.

Mint a cikkben kitérnek rá, 2050-re az olasz energiamix 11 százalékát a nukleáris energiának kell adnia. Miután a megújuló energiaforrások nem működnek stabilan, szükség van az atomenergia.

Olaszországban korábban is próbálkoztak már atomerőművekkel, azonban a külföldön történt balesetek hatására a lakosság sokáig elutasító volt a megoldással szemben. A miniszter azonban most úgy fogalmazott, a fiatalabb választók már nem félnek az atomenergiától.

A politikus szerint aggasztó, hogy a szél- és naperőművek megbízhatatlanok, túl nagy a területigényük, illetve még a tájat is elcsúfítják. Ezzel szemben az atomerőművek nagyobb hatásfokkal működnek, stabilabbak és több energia megtermelését teszik lehetővé egységnyi idő alatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért súlyos szennyező a napelem és a szélkerék: a kacsagörbe problémája

Videó

A nap- és a szélenergiának meg kellene mentenie Földünket a sok feleleges szén-dioxidtól. Ám más a helyzet: tovább súlyosbítják a gondot. A megújulók globális elterjedése jelentősen növeli a szén-dioxid-kibocsátást az úgynevezett kacsagörbe miatt. Az atomenergia jobb megoldást kínálhat – állítja a CarbonCredits.com szakportál.

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­e­­x­­i­ ­­p­u­­­n­­c­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
szemlelo-2
2024. július 15. 23:35
Nem tartom jó ötletnek a kis, moduláris atomerőműveket. Ha sok kicsi van egy nagy helyett, akkor a biztonsági berendezéseket és eljárásokat is meg kell sokszorozni, (Pl. egy "atomvonat" helyett sok ilyennek kellene sokfelé közlekednie)
dzsadzilla
2024. július 15. 22:47
Azért valamit tud az öreg. Nem szamócázik, az biztos!
tapir32
2024. július 15. 22:16
Jelenleg is számos új atomerőmű épül Franciaországban. A Fr. elektromosság 90% a atomenergiából származik és a németeknek exportálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!