Nem tudják még Meloniék, van-e kedvük újabb öt év Von der Leyenhez

2024. július 15. 17:16

Meloni zsíros biztosi portfólióért lobbizik, a lengyelek ugyanakkor nem túl lelkesek.

2024. július 15. 17:16
MELONI, Giorgia

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Miután az Európai Tanácsban az Ursula von der Leyen második bizottsági elnöki ciklusáról szóló szavazáson tartózkodott, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök most azon tanakodik, hogy az Európai Parlamentben támogassa-e Von der Leyen újrázását. Von der Leyen holnap látogatja meg az ECR frakciót, ezt követően hoz majd döntést Meloni – jelenti az Euractiv.

A lap beszámol róla: az Európai Parlament bizonyos frakciói már döntöttek arról, hogy ismét megszavazzák-e a regnáló bizottsági elnököt, az ECR még nem foglalt állást. „Von der Leyen találkozik majd az ECR-ral. Annak alapján tárgyalunk majd a többi delegációval, amit mond, értékeljük és döntünk” – közölte Meloni a washingtoni NATO-csúcsot követő sajtótájékoztatón pénteken.

Az Euractiv információi szerint Meloni delegációja vagy megszavazza majd Von der Leyent, vagy tartózkodik.

Az tehát, hogy nemmel szavazzon, értesüléseik szerint nincs az asztalon.

Az olasz miniszterelnök döntésében, mint elmondta, Olaszország szempontjai fognak dönteni, nem a pártcsalád megfontolásai. „A lehető legjobb eredményt szeretném elérni. Olaszország szerepére figyelemmel kell lenni” – mondta Meloni.

Ez arra utal, hogy Meloni leginkább egy tekintélyes biztosi pozíciót szeretne kiharcolni Olaszország számára,

 27 EP-képviselőjének támogató szavazatáért cserébe. Sajtóértesülések szerint az olasz biztosjelölt Raffaele Fitto jelenlegi olasz Európa-ügyi miniszter lesz. Meloni döntése ugyanakkor nem feltétlenül jelenti majd azt, hogy az egész ECR felsorakozik Von der Leyen mögé. Ahogy öt évvel ezelőtt, úgy ezúttal is ellentétes irányban szavazhat az ECR két mérvadó delegációja. 2019-ben Meloni pártja, az Olaszország Fivérei (FdI) nem szavazta meg Von der Leyen bizottsági elnökségét, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) viszont igen. Most a szerepek felcserélődhetnek, miután Meloni az uniós pénzekre ráutalt Olaszország miniszterelnökeként erős függésben van Von der Leyen jóakaratától,

az ellenzékbe szorult PiS pedig bizonyosan nem hálálja majd meg a bizottsági elnöknek, hogy részben az általa befagyasztott uniós pénzek miatt veszítették el tavaly a választást.

Nicola Procaccini, az ECR társelnöke már bejelentette: a pártcsalád egyes képviselői szabadon dönthetnek majd Von der Leyen támogatásáról. Erre szükség is lesz, mert a lengyelek mellett az ECR román és francia képviselői sem tartanak igényt a következő öt évben Von der Leyen szolgálataira.

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. július 16. 05:08
Nem sok értelne van a hangos véleménynyilvánításnak, hiszen a szavazás titkos. A global9stq elut nagy bosszúságára.
attiahun-2
2024. július 15. 20:31 Szerkesztve
Edda dalszöveg, Meloni figyelmébe: "Ismerlek, néha kérsz, Azt mondod, kell a pénz. Mindig van, ki pénzt ígér, A becsület ennél mégis többet ér!"
atti64
2024. július 15. 20:18
A NÁCI KURVÁT EL KELL TAKARITANI A PICSÁBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
google-2
2024. július 15. 19:55
Majd úgy is a legtöbben szervilisen megszavazzák őt, hisz tudják, mi a dolguk. Kéz kezet mos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!