Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Moszkva aggódik Moldova Románia általi „annexiója” miatt

2024. július 03. 17:00

Egy Moszkvában tartott konferencián orosz tisztségviselők és moldovai szövetségeseik leszögezték: Oroszország nem maradhat közömbös Moldova nyugati irányú elmozdulása miatt.

2024. július 03. 17:00

Nyitókép: Elena COVALENCO / AFP

 

Az eseményen egykori és jelenlegi orosz politikusok, moldovai ellenzékiek, valamint a szakadár Transznisztria és Gagauzia képviselői is részt vettek – írta meg a Maszol. Az orosz fővárosban tartott konferencián a résztvevők aggodalmukat fejezték ki a Moldova októberre tervezett uniós népszavazása miatt, 

mely szerintük Moldova Romániához való csatlakozását készíti elő. 

Konstantin Zatulin orosz képviselő kijelentette, hogy Oroszország „akarva-akaratlanul” érintett Moldova sorsában, és aggodalmát fejezte ki, hogy Moldova az Európai Unió és a NATO irányába távolodik Oroszországtól. Az októberi népszavazás és elnökválasztás kapcsán Zatulin úgy véli, hogy amennyiben a referendum sikerrel jár,

az Moldova Romániához való „annexióját” jelenti.

A keleti másodszomszédunknál október 20-án az elnökválasztással egyidőben tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról. Ha a szavazás érvényes lesz, az európai integráció a moldovai alkotmányban is rögzítésre kerül, mint stratégiai cél. Az orosz szervezők szerint Oroszország nem maradhat közömbös Moldova nyugati irányú elmozdulása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz tisztségviselők, köztük Zatulin és a moldovai ellenzék képviselői egyhangúlag azt állítják, hogy az „annexió” előkészületei már folyamatban vannak, és felszólították Moldova függetlenségének védelmére. Kiemelték, hogy a moldovai kormányzat és Románia vezetik ezt a folyamatot, ami Moszkva szerint a moldovai szuverenitást veszélyezteti.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­x­­­i­ ­­p­­­u­n­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
hegyaljai-2
2024. július 03. 20:44
Tudjuk, hogy Románia komoly hadi helyzetben még eddig mindig elsőként árulta el szövetségeseit. Mi tudjuk, az oroszok tudják, a bolgárok tudják, de Washingtonban reménykednek, hogy ez most nem így lesz.
Bambuci
2024. július 03. 19:52
Románia történelmet ismerve várom a dicsőséges átállás napját. Milyen napra eshet!?
B_kanya
2024. július 03. 19:32
kepiblanc 2024. július 03. 19:27 • ", a dagadt orosz cigány miniszterelnök" Gyenisz smihal apád, te hoholok szoponcza, a munkácsi Turulról miért kussolsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!