Meddig mentek volna el a magyarok 1956-ban? Valószínűleg az ukránok is hajlandók ugyanerre

2024. július 24. 09:49

Nagyon nehéz szituáció azokat a bajtársakat látni meghalni, akikkel nem sokkal korábban még együtt beszélgetettünk, együtt ettünk. Interjú.

2024. július 24. 09:49
null
Sándor Fegyir
Sándor Fegyir
Népszava

Nyitókép: Képernyőkép / Mandiner.hu

„Mikor várható a nagyköveti kinevezésének ukrán jóváhagyása?

Ezzel kapcsolatban az ukrán külügyminisztériumhoz kell fordulni. Nekem első körben le kellett szerelnem a hadseregből. Csak ezután következhetett a nagyköveti tisztség betöltéséhez szükség ügymenet elindítása. Benyújtottam a kinevezésemhez szükséges dokumentumokat, adatokat kellett szolgáltatnom a jövedelmi és vagyoni helyzetemről. Ez a szokásos kiválasztási eljárás, amikor vezető állami tisztségbe kerül valaki.

Tanáremberként a tudásban és a humánumban hitt. Hogy élte meg a fronton az erőszak törvényeit?

Azon a napon, 2022. február 24-én három előadásom volt az egyetemen a Pszichológiai Kar hallgatóival.

Miután véget értek az óráim, felkerestem az ungvári toborzóirodát, és önkéntesként jelentkeztem katonai szolgálatra a hazám, a családom és Kárpátalja védelmére. 

Egyetlen másodpercre sem bántam meg a döntésemet. Ma sem tennék másképp. Természetesen megváltoztatta az életemet a háború. Ez az időszak önfegyelemre tanított, jobban értékelem az élet minden apró örömét, azokat a pillanatokat, amelyek boldoggá tesznek. Ma is gyakran emlegetjük a bajtársakkal, hogy csakis egy felsőbb erőnek köszönhetjük, hogy túléltük a nehéz helyzeteket a harcmezőn. Ebben az is közrejátszott, hogy vállvetve kiálltunk egymásért.

Volt olyan pillanat, ami megszakított, megtört önben valamit?

Nagyon nehéz szituáció azokat a bajtársakat látni meghalni, akikkel nem sokkal korábban még együtt beszélgetettünk, együtt ettünk. Az ő halálukat végignézni szívszorító, nehéz pillanat volt.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. július 26. 12:02
Egy kérdés Sándor Fegyírhez: hogyan került Kárpátalja Ukrajnához, miután soha nem volt része előtte?
Box Hill
2024. július 26. 11:59
56-ban senkit, különösen a Pesti srácokat nem kellett erőszakkal besorozni. Inkább haza kellett őket küldeni, ami nem tudom, hogy ukránéknál előfordult-e.
Ad majorem Dei gloriam
2024. július 26. 09:50
"Meddig mentek volna el a magyarok 1956-ban?" Az Egyesült Államokig. Ahogy tette ezt sok ukrán is a háború óta.
gebsi1
2024. július 25. 22:37
Ez az ember már nem magyar hanem egy magyarul is beszélő hohol. Ha jellemeznünk kellene akkor azt mondanám, hogy egy hasznos idiótája a hohol hatalomnak. Teljesen hiteltelen, lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!