Már csaknem minden férfi doktorandusz lenne Ukrajnában, hogy ne kelljen harcolni

2024. július 31. 06:54

Tragikomikus, ami Ukrajnában zajlik, nevetnénk is, ha nem volna véresen komoly és felháborító mindez.

2024. július 31. 06:54

Nyitókép: Képernyőmentés

A Kárpáti Igaz Szó arról ír, hogy a háború kitörése óta 

Ukrajnában jóval többen jelentkeztek doktori képzésre, legtöbbjük 30 év feletti férfi.

Ez az oktatási minisztériumnak is feltűnt, ezért változtattak a felvételi szabályokon.

Hozzáteszik: a statisztikák szerint 2022-től kezdve az addig átlagosan évente 7-8 ezer főre tehető doktori hallgatói létszám hirtelen megugrott. Akkor még a hadköteles korú férfi jelentkezők száma nem haladta meg a 33 százalékot. A háború első évében azonban több mint 15 ezer jelentkezőt regisztráltak, ebből csak nem 10 ezer volt a 25 év feletti férfi, közülük hétezren pedig 30 felettiek.

Idén az egységes felvételi vizsgákra több mint 246 ezer személy jelentkezett, 79 százalékuk férfi.

Doktori képzésre 91 561 ember pályázott, amit a minisztérium „minden idők rekordjának” nevezett. A többség a doktori képzést „használta” a katonai szolgálat elkerülésére. Erre reagálva az oktatási minisztérium az idén bevezette, hogy esti vagy levelező képzésre csakis önköltségen lehet jelentkezni, amely nem jogosít fel a katonai szolgálat alóli felmentésre.

Irány a front és a halál

Annak érdekében viszont, hogy ne vegyék el a „valódi”, motivált jelentkezők kedvét és lehetőségét a felvételire, az állami ösztöndíjas helyek számát jelentősen, 3200-ról 7000-re növelték. A jelentkezőnek kötelező egységes felvételi vizsgát is letenni, amelynek ponthatárát szintén felemelték, ez biztosítja, hogy csak a legmotiváltabb és legtehetségesebb jelentkezők kapjanak helyet. 

Az új rendelet szerint csak a doktori képzésben nappali tagozaton és állami ösztöndíjasként részt vevők kapnak felmentést.

Azért halkan hozzátesszük, hogy Európa talán legkorruptabb országában ez a módosítás is csak a szegényebb, háborútól ódzkodó réteget sújtja majd.

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. július 31. 08:25
Dr. Doktorovics tizedes a frontra került, mert kettes alá lett a zh-ja. Dr, Orvosovics szakaszvezető kivezényelte az első lövészárokba. Igor a gépgyári szakmunkás, mesterlövész őrmester meg homlokon lőtte
Gullwing
2024. július 31. 08:14
Ugyan már a kijevi polgi is doktor, a kricskó....🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!