Lesújtó hír érkezett az orosz-ukrán béketárgyalásokról

2024. július 17. 14:27

Az oroszok szerint sem érkezett még el a megfelelő alkalom.

2024. július 17. 14:27
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev

A Kommerszant FM politikai megfigyelője, Dmitrij Drize úgy véli, hogy ami történik, az egy újabb próbatétel az egyesült Európa számára. Orbán Viktor továbbra is nagyon aktív, és ez kezdi irritálni uniós partnereit.

A magyar miniszterelnök elküldte kollégáinak saját 10 pontos béketervét az Ukrajna körüli rendezésről. Ennek tartalma nem teljesen ismert, de a jelek szerint az a lényege, hogy az USA, Oroszország és Kína, valamint Törökország és még sokan mások részvételével

nagy konferenciát tartsanak, és ezen a fórumon adjanak lehetőséget az ukrán és az orosz képviselőknek a megegyezésre.

A cikk szerint az ilyesmi nagyon hasonlít a befolyási övezetek felosztására: én ezt, te azt, te amazt, vörös vonalak így és amúgy, s így tovább. Ezen túlmenően az Európai Uniót arra sürgeti, hogy oldja fel a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Ha mindezek az intézkedések nem történnek meg, az ellenségeskedések intenzitása a közeljövőben jelentősen megnő. A kollégák szerint Orbánt senki nem kérte fel a közvetítésre, ő maga nem egyeztetett senkivel, és általában véve tevékenysége ellentmond a tagállamok abszolút többségének álláspontjának.

A cikk szerzője szerint azonban a közeljövőben ne számítsunk béketárgyalásokra. Legfeljebb ősszel, az amerikai választásokhoz közelebb.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. július 17. 18:13
Csigorin 16:58 "az ukranokhoz az oroszoknak joval tobb koze van mint nekik" - hát az biztos: "Ukrajna súlyosan brutalizált volt már a német és a magyar haderő megjelenésekor is. Közvetlenül az ellenséges csapatok érkezése előtt az NKVD (így hívták a későbbi KGB-t) véres mészárlásokat tartott: Berija belügyi népbiztos a német támadás napján elrendelte a nem evakuálható politikai foglyok kivégzését. Ez tömegeket érintett: 1941 júniusában mintegy 750 ezer ember volt Ukrajnában letartóztatásban, meghatározó részük politikai okokból. Közülük tízezreket lőttek agyon közvetlenül a német bevonulás előtt, sokan mások a deportálások során haltak meg..."
Hobby024
2024. július 17. 17:30
Orbán legalább a párbeszéd fenntartásában tett lépéseket. Rajta kívül Kína és Törökország aki még próbálkozott. Az EU háborús őrült. Putyin pedig most már az erő pozíciójából diktál. Kell neki Harkov és Odessza, a természetes határ pedig a Dnyeper lesz.
Csigorin
2024. július 17. 16:58
pontosan, a nagyhatalmak befolyasi ovezeteit kell megbeszelni. az nem mukodik hogy amerika az egesz vilagot befolyasi ovezetekent tekinti. az ukranokhoz az oroszoknak joval tobb koze van mint nekik
Sztrovacsek
2024. július 17. 16:35
A békegalamb hiába repkedett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!