Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Lassú kivéreztetés jöhet a Felvidéken

2024. július 03. 22:59

Aprónak tűnő, de a kistelepülések szempontjából súlyos koncepciót tárgyal az óvodák és napközik kapcsán a szlovák oktatási minisztérium – egyelőre szűk körben. A jelenlegi formájában ez lehet a magyar falvak egy részének a halálos ítélete is.

2024. július 03. 22:59
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitóképen: A 2021-ben átadott királyhelmeci óvoda. Kérdéses, hogyan tudja fenntartani a szegény régió az új tervezet alapján. Fotó: MTI / Vajda János

„A hagyományokra, a szép magyar beszédre és a magyar népi kultúrára építettük fel a nevelési tervet” – jelentette ki Nádszeg nagyközség magyar óvodájának vezetője egy interjúban, és azt is büszkén újságolta, hogy harminchárom gyermek kezdi meg náluk az óvodát a jövő tanévben. Szép számokkal dicsekedhetnek a komáromi magyar óvodák is. Igaz, az adatok nem véglegesek, hiszen május végén a magyar nyelven működő intézmények szinte lasszóval próbálták megfogni a beiratkozási határidőt elmulasztó magyar anyanyelvű családok gyermekeit.

A közösség jól felfogott érdekében eddig is ezt tették, de már nemcsak asszimilációs, hanem napi pénzügyi veszteség is minden kimaradt gyermek. Ugyanis ahogy Őry Péter, a dunaszerdahelyi járásbeli Csallóközcsütörtök polgármestere felhívja a figyelmet, a szlovák oktatási minisztérium új tervet tett le az asztalra. A finanszírozási rendszer eddig nem normatívaalapú volt, hanem a helyben befizetett iparűzési és személyi jövedelemadótól függött, annak a 70 százaléka maradt a településnél. Egyfelől ezt az arányt akarják csökkenteni 50,1 százalékra, másfelől a képletből ki akarják venni az óvodák és napközik működési keretét, ami helyett a gyermeklétszám alapján adnának fejpénzt a településeknek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­ ­­a­ ­s­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­n­­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
gyzoltan-2
2024. július 04. 05:47
"Lassú kivéreztetés jöhet a Felvidéken" A Felvidéken?! A lecsonkolt, sárba-taposott, maradék, martalék Magyarországon is, az egész Kárpát-medencében! Kinek nem világos, hogy 1945 után a magyarság általános diszkriminatív, hátrányos megítélés, hátrányos helyzetbe került! -csak nemkívánatos felhozni a magyarságra szabadított "Minél rosszabb, annál jobb!" hódító hordát, maffiát...
grenki-2
2024. július 04. 05:22 Szerkesztve
Szóval csak nem hagyják békén a szülőföldjükön a magyarokat...
kunfia1
2024. július 03. 23:24
Ezt a békepárti szlovák kurmányt szopja föl ORBÁN?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!