Kikotyogta a Politico Brüsszel legújabb mesterkedését: így osztanák meg a jobboldalt

2024. július 24. 10:13

Giorgia Meloni a kiszemelt célpont.

2024. július 24. 10:13

Nyitókép: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az Európai Parlament baloldali és centrista erői egy dolgot világossá tettek a júniusi választásokon: a jobboldali csoportok nem kaphatnak hatalmat – írja a Politico.

A lap azonban rámutatott arra, hogy amikor a Parlament kedden felosztotta a 20 bizottságban – mindegyikben egy-egy elnökkel és négy alelnökkel – a legfontosabb feladatokat, a képviselők megszegték ezt az ígéretet – legalábbis részben. Az Orbán Viktor és Marine Le Pen képviselőinek otthont adó

Patrióták Európáért csoportot, amely 84 képviselővel a harmadik legnagyobb képviselőcsoport a parlamentben, teljesen kizárták a folyamatból.

A lap emlékeztetett Gál Kinga EP-képviselő keddi sajtótájékoztatójára, ahol a képviselő arról beszélt, hogy a blokád az Európai Parlament szabályait sérti. „Egyértelműen mutatja, hogy nem hajlandók elfogadni a demokratikus választási eredményeket, és azt, hogy a Patrióták a harmadik legnagyobb csoport az Európai Parlamentben” – tette hozzá Gál Kinga.

Azt is elmondta, hogy a Patrióták csoport „megtámadja” a döntést az Elnökök Értekezletén,

és megvizsgál „minden rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget”, beleértve, hogy az ügyet az EU legfelsőbb luxemburgi bíróságához viszi.

Giorgia Meloni megítélése

A lap ezzel együtt rámutatott arra is, hogy a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek számos kulcsszerepet vitt haza.

Az olasz miniszterelnöknek Ursula von der Leyen udvarolt.

Amikor eljött az ideje, hogy az EU vezetői szavazzanak Ursula von der Leyenről, Meloni tartózkodott. Aztán a von der Leyenről szóló parlamenti szavazáson Meloni EP-képviselői nemmel szavaztak.

Az ECR a költségvetési, a mezőgazdasági és a petíciós bizottság elnöke lesz, valamint 10 alelnöki posztot tölt be más bizottságokban.

Az ECR a múlt heti plenáris ülésen a Parlament két alelnöki tisztét is megszerezte.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­t­é­­k­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­z­e­x­­­i­­ ­p­u­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
google-2
2024. július 24. 14:22
Vajon egyebet is csinál az Unió, azon kívül, hogy a Patriótákkal való kiszúrást tervezgeti? Talán a Tisztelet és Satöbbi talpát nyalja, mert az árulók minden pénzt megérnek - egy darabig.
istvanpeter
2024. július 24. 13:02
Jó, de hát mindig a erősebb kutya szexel!
salátás
2024. július 24. 12:15
szánalmas köcsög diktatúrapárti eu ilyenkor hol vannak a fékek és ellensúlyok? szépen elosztogatjátok a pozíciókat a haverok között
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!