Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Keserédes merengés a német közszolgálati csatornánál: ez a bajuk Orbán új szövetségével

2024. július 01. 10:36

Egy német újságíró szerint az új formáció a populisták gyengeségének a jele.

2024. július 01. 10:36
AUSTRIA-HUNGARY-POLITICS-DIPLOMACY

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben Herbert Kickl-lel és Andrej Babissal tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, olyan politikai formációt hoznak létre, amely az európai jobboldal legnagyobb frakciójává válhat. A Patrióták Európáért megalakulása miatt már meg is indult a pánik az európai sajtóban. 

Britta Hilpert, a német közszolgálati ZDF Heute bécsi tudósítója lekezelően írt az új csoportról, és annak tagjairól. 

Az újságírónő szerint Orbánnak minél több szövetségesre van szüksége ahhoz, hogy megvalósítsa „populista” elképzeléseit. 

Szerinte a magyar miniszterelnök presztízst vesztett azzal, hogy két képviselővel kevesebbet küldhet az Európai Parlamentbe.  

A cikkben Hilpert azon elmélkedik, hogy a három alapító közül csak Orbán van kormányon, bár megjegyzi, Herbert Kicklnek, az osztrák Szabadságpárt vezetőjének van esélye a következő választáson. A cikk elismeri továbbá: az új formáció segíthet Kicklnek megerősíteni az osztrák „közvetítő” szerepet. 

Andrej Babiš Csehországban szintén választások elé néz, és a felmérések szerint vezet is. A német lap szerint Babiš már egy ideje „populista” nyelvezetet használ, így nem meglepő az új csoporthoz való csatlakozása. A cikk egyenesen „gazembernek” nevezi a cseh politikust, amiért megtámadta az európai „Green Dealt”.

A német lap szerzője megjegyzi: Orbánék eddig csak 24 képviselőt gyűjtöttek össze, és legalább négy ország pártjának kell még csatlakoznia ahhoz, hogy létrejöjjön a formáció. Elismeri azonban, van rá esély, hogy újabb pártok lépnek be a szövetségbe.

Kickl kijelentette, „meg van róla győződve, hogy sokan fognak még csatlakozni, többen, mint amire sokan számítanak”.

Britta Hilpert a cikk végén megfejti, hogy az új csoport alakulása valójában a jobboldal gyengeségének a bizonyítéka. 

Szerinte a populisták hiába népszerűek otthon, a kompromisszumra való képtelenségüket mutatja az, hogy az EP-ben nem tudnak összefogni. Tegyük hozzá: egyelőre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
valerian-0
2024. július 01. 12:52
Tipikus ballib mocsoklódás. Se alapja, se értelme.
Cilinder
2024. július 01. 12:44
Véleményem:Szóval a helyzet kedvező: Európa jobbra tolodása,francia választások,magyar elnökség.Egy új patrióta szövetség sokaknak szimpatikus lehet a célokról már nem is beszélve! Ez utóbbinál főleg a szuverenitást emelném ki,mivel a globalista,birodalmi Únio ebből a szempontból mindenkire veszélyes! A migráns elosztás is sokak csőrét nyomja! A sajtótájékoztatón Orbán azt nyilatkozta,hogy sokan lesznek,márpedig ő nem szokott felelőtlenül nyilatkozni és mindent alaposan feltérképez! Mindez nagyon biztató,ez abból is látszik,hogy mindenhol visitanak a libsik! Én úgy gondolom,hogy összejön a frakció sőt! De várjuk ki a végét,mert igérgetés helyett belépések kellenek! Gondolom most nagy háttérmozgások lehetnek,hogy ki hol találná meg legjobban az érdekeit és itt jegyezném meg,hogy az alkudozásokban eddig Orbán kiválóan teljesített,nemhiába ravasz régi róka a politika szinpadán! Hajrá Orbán! Hajrá Patrióták!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 01. 12:25
Brüsszel bevétele helyett maradt a szemét összegereblyézése. Brüsszel leigázója helyett maradt neki a Brüsszel udvarosa cím. 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!