Kemény hang Németországból: „Az EU öngólt lőtt, és egyszerűen képtelen sarokba szorítani Orbánt!”

2024. július 28. 18:09

A FAZ cikke szerint a 26-ok már megint nem tudtak egységesen cselekedni.

2024. július 28. 18:09
null

Nyitókép: John Thys / AFP

Az EU saját maga alatt vágja a fát Orbán miatt – írja Thomas Gutschker a FAZ hasábjain. A szerző úgy véli: Josep Borrell EU-s külügyi főbiztos nem járt el helyesen, amikor vitát robbantott ki arról, hol legyen-e a soros elnökséghez kapcsolódó külügyminiszteri találkozó.

Mint Gutschker fogalmaz: a tagállamok teljes súlyukkal fel akartak lépni Orbán ellen, mivel az az orrukra koppintott a moszkvai és a pekingi útjával, „illetve azt szajkózza, amit az orosz és a kínai propaganda: hogy az EU felelős a háborúért”. Hozzáteszi: szerinte Orbán

ily módon súlyosan megsértette a lojális együttműködés kötelezettségét”.

Gutschker azt is kifejti: mindezek tisztázása helyett inkább azon vitatkoztak, hogy Budapestről Brüsszelbe helyezzék-e át a tanácsülést, ami inkább csak zavart okozott. Véleménye szerint ez egész ügy nem azt bizonyítja, hogy Orbán elszigetelődött volna, hanem inkább az derül ki belőle, hogy a 26-ok képtelenek sarokba szorítani a magyar kormányfőt. 

Azaz megint csak öngólt rúgtak, nem tudtak egységesen cselekedni” 

– húzta alá.

Gutschker szerint az teljesen rendben lett volna, ha a partnerek Budapesten kérdőre vonják Orbánt, „hiszen építi le a jogállamot és a sajtószabadságot, és odahaza meg lehetett volna mutatni, hogy az állítólagos erős ember csupán egy piti végrehajtó, aki megalázkodik a még nagyobb autokraták előtt”.

Gutschker úgy fogalmaz: a demokratákra rossz fényt vet, ha visszariadnak a konfrontációtól a nyílt társadalom ellenségeivel. „Az EP viszont megértette ennek szükségességét, 

így Orbán olyan kőkemény vitára készülhet, amikor szeptemberben ismerteti a soros elnökség programját, amilyet még soha nem élt át” 

– fogalmazott.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 407 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
henri2
2024. július 30. 16:29
CubaLibre! Mindenhová azt a baromságot írod a kötelező szűrésröl,S mindig akad segítőkész ember,aki elmagyarázza az igazságot. S mindig hozzá teszed,hogy pedig te eddig fideszes voltál,demostaztán!.. Fejezd be. Nagyon átlátszó. Ha esetleg simán fogyatékos vagy, akkor elnézést kérek.
Hoked_ly
2024. július 30. 14:21
Nem féltem Orbánt a "kőkemény vitától" felkészültebb politikus nincs nála az Ejuban! A többi csak kérhet és jelenthet nála!
Reszelő Aladár
2024. július 29. 12:45
Kedves Európa, meg kellene határozni, hogy Dr Miniszterelnök mióta építi le a jogállamot. Szerintem vagy a Fidesz alapítása óta. Pedig akkor nem is volt jogállam Magyarország. Ja de, ennél még a diktatúra is jobb volt. Úgy el vannak nyomva az itthoni vélemények, hogy egy-egy hisztit 30-40 médium közöl le itthon és külföldön.
Úttalan utakon
2024. július 29. 05:43
Ezek a mocskok vannak mindenhol. A sajtót meg kell tisztítani a propagandistáktól, ez a béke elengedhetetlen feltétele hosszú távon. Amíg ezek minden felelősség nélkül uszítanak, nem lesz soha béke sem a társadalmon belül, sem a népek között. A másik baj, hogy a politikusok 99,9 százaléka percemberke. Most pl a Magyarországot a különvéleménye miatt elhallgattatni akarják, kizárni, vagy legalább a jogaitól megfosztani. És azt hiszik, hogy azzal jót tesznek, mert ők mind egyetértenek (vagy ha nem, akkor is gyávák kiénekelni a kórusban, az uszító sajtótól jobban félnek, mint a saját választóiktól). Abba nem gondolnak már bele, hogy az idők változnak és majd máskor ellenük fordul a saját fegyverük más kérdésben. Lehet vitatni a tagállami véró körét, de megszüntetése az EU halála lesz, akkor minden kisebb államnak ki kell lépnie, vagy örökre gyarmati sorba süllyednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!