Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Kassától keletre

2024. július 03. 22:58

A Kassától keletre fekvő, magyarok lakta, Ukrajna és Szlovákia határára került vidék a világvége – ha Pozsonyból nézzük.

2024. július 03. 22:58
Velke,Slemence,,Slovakia,-,July,8:,Border,Crossing,Point,For
Demkó Attila
Demkó Attila

Nyitóképen: Két világ határa: az elválasztott Kis- és Nagyszelmenc átkelője. Nyitókép: Shutterstock

Nagyszelmencről az út a szlovák fővárosba csaknem hatórás – ha a magyarországi autópályákat választja az utazó. Még ennél is tovább tart Kassa, majd a Tátra felé menni. A szlovákiai autópálya-rendszer távolról sem teljes, még a keleti nagyvárost elkerülő szakasz sincsen kész. 

A szlovák állam meglehetősen mostoha ezzel a vidékkel. Az egész térséget elhanyagolja – nem csak a magyarok lakta déli zónát. Persze azért mégis van diszkrimináció – a háromszáz méternél magasabban lévő településeket segítő, jó évtizedes pótlék –, ebbe magyar többségű helység földrajzi okokból nem kerül be. Az állam egyébként a minimumot megadja, de ahogy Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere mondja, innen bármi többre pályázni nehéz. Szó sincs tehát prosperitásról, Kassa hírhedt lakótelepe, a Luník IX pedig a világ legszegényebb országait idézi. Ez a rész mintha nem látszana Pozsonyból, Nagyszelmenc pedig ennek a régiónak a legtávolabbi, legkeletibb része Ukrajna határán, alig néhány kilométerre Ungvártól.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­k­e­­l­­d­ ­­a­ ­­s­z­­e­­­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!