Janez Jansa: A szociáldemokrácia eltűnt Európában, ami maradt, az a radikális baloldal

2024. július 07. 17:06

Jansa pártja nem támogatta, hogy Usula von der Leyen megegyezett a baloldallal.

2024. július 07. 17:06
null

Nyitókép: Emmanuel DUNAND / AFP

A volt szlovén miniszterelnök a The European Conservative lapnak adott interjút. Élettapasztalata és három miniszterelnöki ciklusa földhözragadt politikussá teszi, aki nagyon is tisztában van az őt körülvevő világgal. A június 20-án készült interjúban az európai választások eredményeiről, az Európai Néppárt szerepéről és az európai változások szükségességéről beszélt. 

Jansa szerint „úgy tűnik, hogy Von der Leyen meg akarja ismételni a szocialistákkal való koalíciót.” Pedig ez kontraproduktív az Európai Néppárt számára, mivel elveszítheti a szavazói bizalmát. Éppen ezért a Szlovén Demokrata Párt nem támogatta ezt a megegyezést. 

A volt szlovén miniszterelnök szerint a probléma az, hogy az EPP nem volt elég határozott, és lehetővé tette a baloldal számára, hogy előnyös pozícióba kerüljön, ahonnan megmondhatja a jobbközép pártoknak, hogy mit tehetnek és mit nem.

Mint az interjúból kiderült

Jansa pártja nem támogatta Usula von der Leyent abban, hgy kiegyezett a baloldallal.

Szerinte nincs valódi politika, csak hatalmi osztozkodás és megfelelési kényszer a választásokat elvesztő baloldal felé. „Az EPP ülésén azt javasoltam, hogy állítsunk össze egy 10 pontos programot a főbb európai kérdésekben, és utána nézzük meg, hogy kivel tudunk koalíciót kötni, de ez senkit nem érdekel. Ugyanezt mondhatom az európai miniszterelnökök találkozójáról is: az egyetlen, aki javaslatokat akart tenni, Giorgia Meloni volt.

Majd az európai baloldalról elmondta: „Egyesek még mindig hisznek a felelős szociáldemokrácia létezésében. Nem gondolja, hogy ez súlyos tévedés, amikor azt látjuk, hogy a szocialisták és a szélsőbaloldal közötti különbségek egyre inkább elmosódnak?”

A szociáldemokrácia eltűnt Európában. 

Ami nekünk maradt, az a radikális baloldal, mert a kulturális marxizmus átvette azt, ami a hidegháború alatt a „normális” baloldal volt. Az egész európai baloldal ilyen, talán Dánia kivételével. A probléma az, hogy húsz évig vakok voltunk – néhányan még mindig azok vagyunk.”

A teljes interjút ITT olvashatja.

***
 

 

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. július 07. 21:56
AZ UNIOT LEGALÁBB 10 ÉVE PATKÁNYOK IRÁNYITJÁK NEM PEDIG EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!EBB9L A SZAR GITTEGYLETBÖL KI KELL LÉPNI MÉG NEM KÉSÖ!!!!!!!!!!!!!!!!!KÖSZÖNJÉTEK MERKELFÉLÉKNEK URSULÁKNAK MARRONYOKNAK HAZAÁRULO PATKÁNYOK MIND!!!!!!!!!!!!!!!!LÁMPAVASRA HUZZÁTOK FEL ÖKET KÜLÖMBEN KIIRTANAK BENNETEKET!!!!!!!!!!!!!HARC NÉLKÜL ELFOGLALTÁK EUROPÁT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Namond
2024. július 07. 20:38
Jansa pártja nem csatlakozik a Patriótákhoz?
ThunderDan
2024. július 07. 19:27
Ez mind szép és jó, Janez. Na de: akkor talán CSELEKEDNI kellene. Azaz minimum KILÉPNI AZ EPP-BŐL. Nos?
Ehetős Odó
2024. július 07. 18:56
Tomika, kicsi hülyém, megint csúcsra jársz? Vigyázz, még csapágyas leszel ebben a melegben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!