Így húzzák el a jobboldaltól Von der Leyent a liberálisok

2024. július 15. 18:25

Semmilyen együttműködésre nem hajlandóak az EPP-től jobbra eső pártokkal.

2024. július 15. 18:25

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Győzelmi jelentést adott ki Valérie Hayer, a liberális Renew pártcsalád vezetője: a Euronewsnak tett nyilatkozata szerint sikerült rábeszélniük Ursula von der Leyent arra, hogy ne működjön együtt az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló frakciók egyikével sem, ideértve az ECR-t is.

„Jó volt az eszmecserénk Von der Leyennel. A magunk rézéről egyenes és kemény kérdéseket tettünk fel” – mondta Hayer Von der Leyen és a Renew szerdai találkozója után. 

Teljesen világossá tettük, hogy nem fogadjuk el, hogy a szélsőjobboldallal flörtöljön.

Elkötelezte magát emellett. Ezt természetesen szigorúan fogjuk figyelni” – tette hozzá. 

A liberális frakció a konzervativizmusa miatt szélsőjobboldalinak tartja azt a Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is, akivel az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber szívesen együttműködne. Ezen az állásponton vannak a Szocialisták és Demokraták (S&D) is. Így aztán Von der Leyen nem hidalhatja át az őt az újraválasztásától elválasztó néhány szavazatnyi árkot az ECR esetleges szavazataival, nyilvánosan legalábbis biztosan nem – ez esetben ugyanis tömegesen szakadnának le a szocialista és liberális képviselők a Von der Leyen táborból. 

(Hayer nyilatkozatában az ECR-t egyébként egyenesen kizárta az „Európa-párti” erők közül.)

A francia liberális vezető elmondta azt is: sikerült elérniük, hogy Von der Leyen koalícióját ezúttal is az EPP-ből az SND-ből és a Renew-ból állítsa össze, ahogy tette azt öt évvel ezelőtt is. Amikor az ECR-ral való együttműködésről kérdezték Hayer szerint Von der Leyen kizárta velük a „strukturált együttműködést”. (Ez egyébként nem zárja ki azt, hogy Von der Leyen bizonyos prioritásai eléréséhez, így akár megválasztásához is kimondatlanul igénybe vegye néhány ECR-os képviselő segítségét.)

Von der Leyen ugyanakkor a „szélsőjobboldallal” való szakítása ellenére sem lehet biztos abban, hogy a Renew egységesen felsorakozik majd mögötte. A német, szlovák és portugál képviselők szerint ugyanis Von der Leyen 

nem volt elég kemény Magyarországgal szemben,

az ír liberálisok szemét pedig az szúrja, hogy az Izrael-Hamász háborúban a Bizottsági elnök a német politikai hagyományoknak megfelelően határozottan Izrael-párti álláspontot képvisel. Az ehhez hasonló kiszavazások miatt, melyek a néppártiak és a szociáldemokraták körében is előfordulhatnak, van szüksége Von der Leyennek egyáltalán arra, hogy – leginkább a nyilvánosság kizárása mellett – az ECR-ral és a Zöldekkel is tárgyaljon újraválasztása érdekében.

Ha a regnáló bizottsági elnöknek sikerül megszereznie az újraválasztásához szükséges szavazatokat az csakis azért történhet meg, mert a bizottsági elnökről való szavazás az Európai Parlamentben titkosan zajlik. Egyébként az ECR-ral való együttműködés a szocialisták és a liberálisok, 

a Zöldekkel való megállapodás pedig az ECR és részben a Néppárt támogatását zárná ki. 

A liberálisok emellett azt is követelik, hogy Von der Leyen a következő ciklusban fordítson kellő figyelmet a liberális célok elérésére, ideértve a gazdasági versenyképességet, a védelempolitikát, a bürokráciacsökkentést, az alapjogok védelmét, a klímavédelmet és a migráció menedzselését. „Nincs biankó csekk” – szögezte le Valérie Hayer. 

 A Néppárt vezetője, Manfred Weber ugyanakkor arra inti a liberálisokat, hogy igenis sorakozzanak fel Von der Leyen mögé. Állítása szerint a bizottsági elnök elbukása instabilitást szabadítana Európára, és végső soron csak Orbán Viktornak okozna örömet, amit Manfred Weber kiemelten fontosnak tart elkerülni. 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
connorj
2024. július 17. 06:13
EURÓPAI NÉPEK! HÁBORUZZATOK!!! karpathir.com/2024/07/11/az-ukran-kormany-ugy-dontott-hogy-a-katonai-mozgositas-hatalya-ala-nem-tartoznak-a-soros-birodalom-alkalmazottjai/
connorj
2024. július 17. 06:12
youtu.be/_SpexZovTjg?si=TARlLz_-K8OycSsX
patriota-0
2024. július 15. 21:35
És ezt az alapszerződés melyik pontja engedi meg nekik? Remélem a jobb oldal nem felejti el ezt, és majd viszonozza a gesztust a következő választás után. De hogy ez a féleszű kis medve hogy akar így újrázni, azt nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!