Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Így bombázzák fake news-zal a brit és francia választókat

2024. július 03. 21:47

Fotómanipulációk és hazugságok nehezítik a tisztánlátást.

2024. július 03. 21:47

Nyitókép: SEBASTIEN BOZON / AFP

 

Az Egyesült Királyság és Franciaország választásai jelentős politikai változásokat hozhatnak mindkét országban – írta meg az Euronews.

Azonban, ahogy az lenni szokott, az álhírek és félrevezető információk elárasztják a közösségi médiát, különösen az egyes politikusokat célba véve.

Ezt is ajánljuk a témában

Dezinformáció-ellenes útmutató a 2024-es választásokhoz

A dezinformáció módszere az emberi történelem kezdetéig nyúlik vissza. Őseink valószínűleg már a vadászat során alkalmazták a szándékos félrevezetés technikáit – először az állatok, majd egymás megtévesztésére. Napjainkban és főleg kampányidőszakban mindez erőteljesebben jelenik meg az életünkben.

Az interneten számos hamis állítás kering, amelyek célja a politikai szereplők hiteltelenítése.

Az Egyesült Királyság csütörtökön tartja az általános választásokat, míg Franciaország három nappal később a második fordulóját a rendkívüli törvényhozási választásoknak. 

Egy bejegyzés szerint Suella Braverman, az Egyesült Királyság volt belügyminisztere 25 000 fontot (körülbelül 11 és fél millió forintot) költött szülei villanyszámlájának kifizetésére a sajátja helyett. Ez az állítás a The Daily Mirror tavalyi vizsgálatán alapul, amely szerint Braverman közel 25 000 fontot igényelt öt év alatt londoni házának háztartási számláira, miközben szülei házában lakott ingyen. Azonban a jelentés nem említi, hogy Braverman szülei számláit fizette volna.

Egy másik szerkesztett képen Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője, Jimmy Savile, hírhedt szexuális bűnöző mellett ül. 

Az eredeti fotón valójában Gordon Brown egykori miniszterelnök szerepel, akinek arcát Savile-éra cserélték.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Franciaországban olyan posztok terjednek, amelyek szerint 

Emmanuel Macron elnök azért írta ki a választásokat, hogy harmadik alkalommal is indulhasson. 

Ez téves, mivel a francia alkotmány egyértelműen kimondja, hogy az elnök legfeljebb két egymást követő ciklust tölthet be.

Továbbá egy bejegyzés azt állítja, hogy Manuel Bompard, a baloldali La France Insoumise párt képviselője egy vörös háromszög kitűzőt visel a Hamasz támogatására. Valójában ez az embléma antifasiszta szimbólum, amely a náci koncentrációs táborok politikai foglyainak viselt jelvényére utal.

Az Egyesült Királyságban a választások után a baloldali fordulat várható, miután 14 évig a konzervatívok kormányoztak.

 A közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt akár 20 pontos előnnyel is vezethet. Ha Sir Keir Starmer miniszterelnök lesz, új brit-EU biztonsági megállapodást és a Brexit-megállapodás javítását ígérte, de kijelentette, hogy nem térnek vissza a vámunióba vagy az egységes piacra.

Akárhogy is szavaz, győződjön meg róla, hogy nem esik áldozatul a megtévesztő online állításoknak.

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­ ­­s­z­­­e­­x­i­­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Házam Hazája
2024. július 03. 22:13
"Az Egyesült Királyságban a választások után a baloldali fordulat várható, miután 14 évig a konzervatívok kormányoztak." Fehéren feketék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!