Háborús pszichózis: az ellenzéki CDU is szállítana F–16-os vadászgépeket Ukrajnának

2024. július 15. 11:32

Németország már jelenleg is az ország második legnagyobb hadianyag támogatója az Egyesült Államok után.

2024. július 15. 11:32

Nyitókép: Ezra Acayan/Getty Images

A legnagyobb német ellenzéki párt, a kereszténydemokraták vezetője, Friedrich Merz szerint hazájának harci repülőkkel is el kellene látnia Ukrajnát, hogy Kijev képes legyen visszanyerni az ellenőrzést az ország légtere felett – írja a Világgazdaság.

A vasárnap a közszolgálati ARD-nek nyilatkozó kereszténydemokrata pártvezető szerint Németországnak segítenie kellene az ukránokat abban, hogy saját légterük felett visszanyerjék a szuverenitásukat.

Merz annak ellenére sürget még több fegyverszállítást Ukrajnának, hogy Németország már jelenleg is az ország második legnagyobb fegyverszállítója az Egyesült Államok után.

Igaz, Olaf Scholz kormánya egyelőre több fegyverrendszer szállítását nem hagyta jóvá, köztük az F–16-os vadászgépekét sem.

Az F–16-osokra az orosz rakétatámadások elhárítása miatt van szükség Merz szerint, melyek például július 8-án 41 halálos áldozatot és több mint 200 sebesültet követeltek Kijevben és más nagyvárosokban – idézi fel a Kyiv Independent. Oroszország mindemellett légi csapásokat intéz az ukrán elektromos- és vízhálózat ellen, de akár kórházakat és más civil célpontokat sem kímél.

A kereszténydemokrata politikus szerint ezen támadások ellen nem elegendő csak a földi légvédelem segítségével védekezni, ráadásul az Európai Unió több tagállama is szállít F–16-os vadászgépeket Ukrajnának, sőt a dán és a holland repülők már úton is vannak a harctér felé. Ezért szerinte

Németország sem maradhat a partvonalon.

Merz korábban támogatta azokat a kezdeményezéseket, melyek nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat adtak volna Ukrajnának, ám azt a Bundestag leszavazta. Ukrajna jelenleg 79 F–16-os vadászgépre számíthat Hollandiától, Dániától, Belgiumtól és Norvégiától, míg a program zárultával Svédországtól Gripen vadászgépeket kaphat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinator-0
2024. július 16. 09:30
azért az nagyon érdekelne, hogy tényleg azt hiszik a nyugatiak, hogy F16-osokkal nyerni fognak az ukránok? nem mérik fel, hogy 1. nincs honnan felszállni, 2. nincs aki felszálljon a gépekkel ...
egonsamu
2024. július 15. 20:15
A C*DU a BlackRock pártja. Azaz az amerikai világhódítok és a világ legnagyobb vagyonkezelöjének az érdekeltsége. Friedrich Merz a BlackRock alkalmazottja lett, miután Merkel a saját hatalma védelmében kirúgta a CDU vezetöségéböl... Azóta ö és a CDU amerikai érdekeket képvisel.
Zjzj
2024. július 15. 18:32
Haborus pszihozis az anyatok pcsaja. A muszkaknak ellen kell allni; es ha az ukik harcolni akarnak, megadni nekik mindent amit kernek. Csak a muszkafszszopok mint a gazdatok nem birja ezt felfogni meg egy par utodott szopanc
Aerion
2024. július 15. 14:55
fideath-7 A mai napig nincs orosz légifölény Ukrajnában. ------- ukrán légifölény sincs. A ruszki vadászgépek is hullanak mint a legyek amint kicsit beljebb mennek az ukrán légtérben. Ha nem így lenne akkor már régen vége lenne a háborúnak teljes orosz győzelemmel. ----- A nyugatiak eleve oda se küldik a korszerű harci eszközöket. Kurva érdekes hogy az ukránok meglévő repülőit sem tudják a ruszkik leszedni, de majd az F-16-osokból viszont mindet le fogják szedni 2000 km-ről. ---- ukrán légierő nincs. Nyugati fegyverekkel, nyugati katonák védik az ukrán légteret. A 2000 km extrém túlbecslés. 2000 km-re butapesthez képest a szajnán úszó szartenger van, párizsban. Max. 200 km-ről van szó. Az egy orosz ellenőrzésű légtérből indított műholdas kalibrálású hiperszonikus rakétának pár másodperc. Miért nem küldik az amerikaiak az F-35-ösöket? Azokat műholdrendszerek védik, és 1000 km-es (mozgó) körben 0-50 km magasságig mindent feltérképeznek körülöttük. Sokkal jobb lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!