Főhet a feje Zelenszkijnek: a cseh elnök szerint Oroszország és Kína nélkül a tárgyalóasztalnál lehetetlen eredményt elérni

2024. július 25. 14:14

Az államfő azt mondta, Kínának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a világban zajló konfliktusok békés rendezéséért.

2024. július 25. 14:14
null

Nyitókép:  Milan Kammermayer / AFP

Oroszország és Kína aktív részvétele nélkül a béketárgyalások Ukrajnáról nem hozhatnak semmiféle eredményt – vélekedett Petr Pavel cseh köztársasági elnök abban az interjúban, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a prágai CTK hírügynökség. Az államfő az interjúban azt mondta, Kínának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a világban zajló konfliktusok békés rendezéséért, mégpedig az elfogadott nemzetközi szabályok szerint, s nem aszerint, hogy ki rendelkezik nagyobb hadsereggel vagy erősebb gazdasággal.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő július közepén beszélt első ízben arról, hogy a béketárgyalásokon az oroszoknak is részt kellene venniük. „Hogy ez mennyire reális, azt a következő hónapok fogják megmutatni. De erre mindenképpen szükség van” – nyilatkozott Petr Pavel. Hozzátette: a tárgyalásoknak akkor nem lenne értelmük, ha Oroszország nem változtatna eddigi hozzáállásán, mert korábban csak kapitulációs feltételeket terjesztett elő. 

Oroszország és Kína nélkül azonban a tárgyalóasztalnál valóban lehetetlen eredményt elérni” 

– jegyezte meg. Az államfő szerint Kínának a valóságban is vállalnia kellene azt a szerepet, amelyet retorikájában hangoztat. „Ez az erős globális játékos szerepe, amelyet a gazdaságban és a pénzügyekben már betölt, de a béketeremtés terén egyelőre nem” – fejtette ki. 

Ha ezt Kína nem vállalja, Oroszország nem akar majd tárgyalni. 

„Ellenkezőleg, megpróbál előnyöket szerezni maga számára, úgy a hadszíntéren, mint a nemzetközi politikában is” – vélekedett. A demokratikus országoknak egységesen kellene fellépniük, s értésére adni Oroszországnak és Kínának, hogy az erő alkalmazása a problémák megoldásában nem megfelelő eszköz a modern világban. „Be kell tartani azokat a szabályokat, amelyekről a 2. világháború után egyeztek meg az államok, s amelyeket már 80 éve sikeresen alkalmaznak” – hangoztatta a cseh elnök.

(MTI)

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­­k­e­l­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­x­i­­­ ­p­u­­n­­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
tavirozsa2
2024. július 25. 16:15
Pavlicsek, küldted már az ukránoknak az ígért egymiiló 155 mm-es lőszert??
5m007h 0p3ra70r
2024. július 25. 16:10
»trash5 2024. július 25. 14:27 Csakhogy a kínaiak agresszívoskodnak és keszülnek a legnagyobb háborúra, amiből világháború lesz.« Zaklatják a békés pacifista EU-USA tengelyt. Mesélj még buksika!
5m007h 0p3ra70r
2024. július 25. 16:08
Kínaimádó putyinpincsi lett péterpál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!