Felmérés: az ukránok több mint fele nem tartja magát európainak

2024. július 17. 21:30

Még nem tették magukévá az európai értékeket.

2024. július 17. 21:30

Nyitókép: Getty Images/bymuratdeniz

Az Ilko Kucheriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány által végzett szociológiai felmérés szerint az ukránok 53 százaléka még mindig nem vagy csak korlátozott mértékben érzi magát az európai közösség részének. Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze 40 százaléka mondta, hogy bizonyos mértékben európainak érzi magát – írta az UNN nevű ukrán hírportál. 

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik európaiaknak tartják magukat, többnyire Ukrajna nyugati részén élő és ukránul beszélő fiatalok.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ukránok nem szívesen osztoznának szuverenitásukon az Európai Unióval egy esetleges csatlakozás esetén. A megkérdezettek csaknem 50 százaléka mondta, hogy nem értene egyet azzal, hogy az EU szervei határozzák meg Ukrajna külpolitikáját. Több mint 45 százalékuk azt is ellenzi, hogy Brüsszel alakítsa Kijev védelmi politikáját. A megkérdezettek mindössze 37 százaléka támogatja, hogy az EU befolyást gyakoroljon ezekre a területekre.

Ez azt jelzi, hogy Ukrajna integrációja az európai közösségbe még nem teljes, és sokan nem tekintik sajátjuknak az európai kultúrát és értékeket.

Az európaiság érzése a fiatalabbak, a felsőfokú végzettségűek, a magasabb jövedelemmel rendelkezők és az Ukrajna nyugati régióiban élők körében magasabb” – áll a tanulmányban.

Más nemzetközi intézményekkel összehasonlítva az EU-ban bíznak a legjobban az ukránok, a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy bízik Brüsszelben. Ez lényegesen magasabb, mint az Egyesült Államok kormányába (37 százalék) és az ukrán kormányba vetett bizalom (31 százalék).

„Ezek az adatok hangsúlyozzák Ukrajna európai közösségbe való integrációjának összetettségét és a kapcsolatok további fejlesztésének szükségességét a páneurópai törekvések és kihívások tükrében” – olvasható a tanulmányban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­k­­e­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Dixtroy
2024. július 18. 12:47
Mi sem tartjuk őket annak, ebben nincsen hiba.
spiltyu-2
2024. július 18. 10:33
az ukránokkal már egy ideje próbálják elhitetni hogy ők a nyugathoz tartoznak, ők nyugat európa része... de ha ránézek a térképre azt látom hogy keleten vannak...
ujujuj
2024. július 18. 10:07
De az még mind semmi. Az európaiak több, mint fele nem tartja magát ukránnak!!4!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!