Az űrben senki sem hallja a sikolyod: augusztusig az űrben rekedt két űrhajós

2024. július 11. 07:11

Az eredeti tervek szerint már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Ez nem így lesz.

2024. július 11. 07:11
BOEING SSTARLINER SPACECRAFT, INTERNATIONAL SPAPCE STATION -- JUNE 6, 2024:  Amazing Maxar satellite imagery capture of the Boeing Starliner spacecraft docked to the forward port on the International Space Station.  This type of satelite collection is know

Nyitókép: Maxar / Getty images

Meghibásodott Boeing Starliner űrhajó, így az utasainak még jó pár hetet az űrben kell majd rostokolniuk. Annak ellenére, hogy mérnökök folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán, a NASA űrhajósai, Sunita Williams és Butch Wilmore, még egy ideig biztos hogy az űrben fognak maradni, a Boeing Starliner fedélzetén – írta meg a The Guardian.

Az eredeti tervek szerint Williams és Wilmore már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). 

A hónap végén azonban arról érkeztek hírek, hogy a Boeing Starliner maximális tartózkodási idejét az ISS-en 45 napról 90 napra emelik. Az űrhivatal elhalasztotta a visszatérést, hogy az új-mexikói sivatagban végzett tesztekkel megbizonyosodjanak az űrhajó visszatérésének biztonságáról. Szerdán a NASA bejelentette, hogy továbbra is teszteket végeznek annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. A sajtóban elterjedt, hogy az űrhajósok az ISS-en rekedtek, a NASA sietett biztosítani a közvéleményt, hogy az asztronauták biztonságban vannak.

Baljós előjelek

A Boeing CST-100 Starliner űrhajó fejlesztése már korábban is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben valósult meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt többször is elhalasztották az elmúlt hónapokban, míg végül június 5-én, a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén, elindult a floridai Kennedy Űrközpontból.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 13. 17:04
"Az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték" 2017-re tervezték az első tesztrepülést legénységgel. Ebből lett 2024.
pandalala
2024. július 12. 04:03 Szerkesztve
azé', kurva uncsi már, hogy mind a "jobb" mind a "bal" oldaliak mindent politikai alapon próbálnak kommentelni ... szerintetek, a kínaiak holdmissziói is "nullák"??? Akkó', miért olyan idegesek az amcsik? :-)) ......... Na meg, azt ugye tudjátok h a Boingnek az ISS megépítésében is jelentős szerepe volt! ....
Geza2
2024. július 11. 14:55
Megússzák a kánikulát.
Karvaly
2024. július 11. 12:02
A Lockheed Martin és a Boeing űrprogramja is csak egy korrupciós pénztemető, sokkal jobban jártak volna az adófizetők, ha mindent, ami ezzel a két céggel kapcsolatos, a SpaceX-re bízták volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!