Angliából üzent az ukránoknak Orbán Viktor

2024. július 18. 15:05

A kormányfő optimistán értékelte a magyar békemissziót.

2024. július 18. 15:05

Nyitókép: The Telegraph Facebook-oldala

A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.

Arra a kérdésre, hogyan áll a magyar békemisszió, Orbán Viktor elmondta: „jól állunk, haladunk vele, nem egyszerű, ha van szembeszél, de egyelőre minden lépést megtettünk a tervek szerint”.

Hozzátette az európai megközelítés érdekében tett néhány javaslatot. „Haladok lassan, de emésztik. Remélem, hogy a következő lépésekkel előrébb juthatok” – értékelt.

Trump a béke embere

Az elmúlt napokban az ukrajnai béke érdekében folytatott tárgyalásairól szólva közölte, azokon a saját álláspontját képviselte, Donald Trumpról pedig elmondta, hogy „ő a béke embere, és amire szükségünk van, az a béke”.

Arra a kérdésre, hogy mi az üzenete Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök azt mondta: „önökkel vagyok”.

Úgy vélte, a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mert sok a háborúpárti ország, amelyek hisznek abban, hogy katonai erővel megsemmisíthetik az oroszokat.

Orbán Viktor azonban kiemelte: ő nem ezt gondolja, mert ismeri az oroszokat, az ukránokat és az egész kontextust, így véleménye szerint ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren.

Minden nap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, pedig az emberi élet a legdrágább, ezért meg kell ezt állítanunk – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a megoldást nem a csatamezőn, hanem a tárgyalóasztalnál lehet megtalálni.

Az EPC csütörtöki csúcstalálkozójára 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A vezetők az előzetes napirend szerint megvitatják az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a migráció.

Az Európai Politikai Közösség az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000039
2024. augusztus 30. 13:11
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­­u­n­c­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Józsi6
2024. július 19. 07:41
Orbán: önökkel vagyunk! -Megjött Zelenszkij válasza: Orbán áruló, ki kell rekeszteni a döntéshozatalból!
2024. július 19. 07:32 Szerkesztve
Minden nap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, pedig az emberi élet a legdrágább. Tapasztalom én is. Egy orvosi konzultáció 25-40 ezer Ft, mert az állami egészségügyi 2025-re tud némely esetben időpontot adni. Én szeretem Orbán Viktort. Ezért szeretnék közel lenni hozzá. A Felcsuti stadion zöld gyepjéhez kívánok hozzájárulni humusz formájában. Oda szeretnék temetkezni. Megoldható ?
billysparks
2024. július 18. 18:37
Arra a kérdésre, hogy mi az üzenete Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök azt mondta: „önökkel vagyok”. Ezért szavaztam a MI Hazánkra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!